Wie volgt er Kortrijks raadslid Carl Decaluwé op?

Met update onderaan

Bij gemeenteraadsverkiezingen is er geen aparte lijst van opvolgers.
Men rangschikt de niet-verkozen kandidaten uit de kieslijst door overdracht van lijststemmen tot “de pot” leeg is, net zoals men dat eerst deed voor het aanduiden van de verkozenen. Vandaar dat ook hier de plaats op de lijst een grote rol speelt.

De CD&V-lijst van 2006 telt 22 opvolgers.
We geven hierna een lijst tot en met de 15de opvolger, want hij maakt ook een kans. Tussen haakjes de naamstemmen die ze behaalden.
Carl Decaluwé is een ACW-er. Het zou logisch zijn dat hij wordt opgevolgd door iemand van ACW-strekking want – zeker in Kortrijk – is de CD&V nog altijd afgetekend een standenpartij. Maar binnen de partij zijn daar geen afspraken over gemaakt. Nooit gedacht dat er zo’n stoelendans kon volgen.

Eerste opvolgster was Ann-Pascale Mommerency (756 stemmen op vierde plaats). Van de middenstand. Maar zij zetelt al in de Raad als opvolgster van Hilde Demedts zaliger.

2. Kathleen Segers (1061)
Is al lid van de OCMW-raad. Zal zij terugkeren naar de gemeenteraad? Is van de middenstand. Niet wat men een harde werker zou noemen, in de politiek dan. Beetje neiging tot arrogantie.
3. Jo Olivier (1057)
Zoon van Marc. ACW. Woont evenwel niet meer in Kortrijk.
4. Marianne De Candt (1042)
Was vroeger al een keer raadslid, maar zat zich tijdens de zittingen al die jaren stierlijk te vervelen. Heeft één keer iets gezegd. ACW.
5. Michel De Clerck (943)
Zoon van Tony. Middenstand. Had kans om OCMW-raadlid te worden in opvolging van Gerard Parmentier maar heeft daaraan verzaakt. Verzekeraar.
6. Gerard Parmentier (932)
Was zoals afgesproken drie jaar OCMW-raadslid. Middenstand. Zou naar verluidt wat overhoop liggen met de partij. Ander gerucht is dat hij op N-VA lijst zou komen.
7. Carine Verhaeghe-Vercleyen (908)
Nogal actief iemand, maar uitgesproken van de middenstand.
8. Freddy Seys (888)
Bekend uit het voetbal, maar niet meer echt jong.
9. Lieve Vansevenant (882)
Zetelt in de OCMW-raad. ACW.
10. Annemie Pauwels (872)
Dochter van Eric. ACW.
11. Katrien Brouckaert-Van Der Meulen (834)
Zit al in de OCMW-raad. Uit de landbouwsector, dus middenstand.
12. Annemieke Lambrecht (826)
Ja, van de familie.
13. Mia Verhenne (800)
Ook van de familie.
14. Nic Cattebeke (797)
Uit de landbouwsector. Middenstand.
15. Yann Mertens (787)
ACW’er. Politiek heel actief. (Volgt zelfs geregeld de gemeenteraad.) Is hoge ambtenaar in Ieper. Licentiaat in de rechten. Master in vergelijkende en internationale politiek.

De 22ste opvolgster is Marleen Debels.

Wie wordt het?
Electoraal geraadzaam voor de partij zou zijn dat zich iemand aanmeldt die men bij de volgende verkiezingen van 2012 met vrucht kan lanceren.

P.S. (1)
Voorzitter van de provincieraad is Jean de Bethune. Van adellijke afkomst. We kunnen ons helemaal niet voorstellen dat hij met Carl “on speaking terms” zal zijn. (Carl spreekt westvloms.) Misschien kunnen ze zelfs niet door één en dezelfde deur. Jean was overigens ook kandidaat, maar zijn Unizo-vleugel binnen de partij heeft hem onvoldoende gesteund. Dat moet pijn doen.
P.S. (2)
Voor de benoeming van een gouverneur moet de federale ministerraad een conform advies geven aan de Vlaamse regering. Dat is vandaag gebeurd. Met andere woorden: ook minister en Kortrijks raadslid Van Quickenborne gaf gunstig advies. (Kranten schrijven dat Open VLD gekant was tegen de kandidatuur van Carl Decaluwé.)

UPDATE
Dat Unizo de kandidatuur van Jean de Bethune niet steunde is een indianenverhaal.
En het is onjuist dat Breyne mordicus moest opgevolgd door een ACW’er.
Aldus (een zwaar ontgoochelde) Jean de Bethue in “Het Laatste Nieuws” van 17 december.
(Jean laat ook uitschijnen dat hij nadenkt over zijn toekomst.)

.