Arme mensen moeten meer bewegen

In buurthuizen en lokale dienstencentra van het OCMW zitten een aantal frequente bezoekers godganse dagen te zitten. Ze doen aan “stoelzittende activiteiten” zoals trappist drinken en hun algemene conditie is schrijnend. Je krijgt ze met geen stokken naar bestaande bewegingsactiviteiten en zeker niet naar een sporthal.
Toch wil het OCMW daar iets aan doen (als kerntaak), in samenwerking met de vzw A’kzie, – een “vereniging waar de armen het woord nemen”.

Het initiatief kadert in het project “armoede in beweging” (je noemt het!) en krijgt de naam “Komaan met dat lijf”.
Door middel van drie stappen hoopt men de doelgroep onder begeleiding van een bewegingsdeskundige ten eerste uit de stoel te krijgen, ten tweede naar buiten te jagen en ten derde zelfs doen deelnemen aan wat meer reguliere turnactiviteiten.
De doelgroep bestaat in de eerste fase naar schatting uit een 200-tal beoogde deelnemers. Zij moeten genieten van een Omnio-statuut. Dat wil zeggen dat zij minder uit eigen zak betalen voor medische zorgen en een laag inkomen hebben (maximaal 1.300 euro per maand bruto-belastbaar voor een alleenstaande).
In de tweede fase (“Op naar buiten”) hoopt men nog 40 deelnemers over te houden en in de derde fase (“start to move”) nog een 20-tal.

Het OCMW kreeg voor het project een subsidie van 22.468 euro.
Daarmee is de loonkost van de projectleider (Annebel Vandenbroucke van A’kzie) en de niet-voltijdse bewegingsdeskundige Els betaald. En wat promotiemateriaal. Dat is alvast in orde gebracht. Graag reportage op WTV.

P.S.
Mijn moeder zou toen gezegd hebben “wat gaan ze nog allemaal uitvinden?” “Laat ons nu toch even gezellig kaarten!” Nog waarschijnlijker (tegen Els): “Zet u maar bij.”