Budafabriek – daar zijn de eerste meerwerken…(1)

(Een update onderaan…)

Kortrijkwatcher heeft hoegenaamd voorlopig niets tegen het project van de Budafabriek, laat dit nogmaals gezegd zijn. Maar onze onderzoeksjournalist Dieppe Throot is wel van plan om angstvallig te waken over het kostenplaatje. Onze redactie wil zich niet meer laten verrassen, zoals het geval was bij de kostprijs van het nieuwe stadhuis bijvoorbeeld, of het sportcompex Lange Munte, of de Xpo. Dieppe Throot heeft dat toen waarlijk niet goed bijgehouden. Het Astridpark ook niet! De site Callens.

Bon.
Lot 1 dus, dat slaat op de sanering, de ruwbouw en de afwerking van de fabriek.
Die werken worden uitgevoerd door de NV Ypado uit Ieper voor het inschrijvingsbedrag van 1.511.539 euro (incl. BTW). De firma heeft nu vastgesteld dat het wel erg gesteld is met een bepaald dak en dat het beter zou zijn om een geheel nieuw dak te bouwen in plaats van wat lapwerk te verrichten. Meerkost? 118.799 euro (incl. BTW). Dat is 7,8 procent méér dan het instelbedrag. Gelukkig maar, want als het 10% méér was geweest moest de zaak opnieuw voor de gemeenteraad komen.
Lot 1 wordt nu: 1.630.338 euro. Dat zal ook een weerslag hebben op het ereloon (7 procent?) van de ontwerper, het architectenbureau 51N4E.

Voor de goede orde geven we u nog even de aanbestedingsbedragen van de andere loten, voorlopig zonder eventuele meerwerken.
* Lot 2, elektriciteit : 266.843 euro.
* Lot 3, verwarming en sanitair : 285.583 euro.
* Lot 4, liftinstallatie: 74.415 euro.

Tel maar samen.
Er komen ongetwijfeld nog loten bij, want dat gebouw moet toch een likje verf krijgen? Meubilair? Bijvoorbeeld.

P.S.
Vergeet bij de berekening van de totale kostprijs de erfpacht niet: 650.000 euro.
Maar Stad verwacht subsidies, en een tegemoetkoming van de nonnen van het H.Hart. Uw krant KW houdt het voor u allemaal in de gaten. Geen paniek.

UPDATE
We zagen nog iets over het hoofd. Er zijn nog nutsvoorzieningen nodig…Aansluitingen voor gas, elektricieit en water. Geraamde kosten:16.161 euro.