Verhinderd raadslid laat zich niet vervangen

Maandag eerstkomend zal de gemeenteraad akte nemen van het feit dat VLD-raadslid Elisabeth Van Damme van 25 juli tot 7 november vanwege haar staat van zwangerschap verhinderd is om haar mandaat uit te oefenen. (In feite wil zij genieten van een moederschapsuitkering.) Bij een vorige zwangerschap liet zij zich wel vervangen. Nu niet. Dat een langdurig afwezig raadslid zich niet laat vervangen is zelden of nooit gezien. Zeg maar nooit, hier niet en andere gemeenten ook niet.

Waarom wil de partij nu geen vervanger? (Geloof de papieren perse niet.)
Bepaalde mogelijke opvolgers zijn niet beschikbaar. Bijvoorbeeld omdat ze al vervangend raadslid zijn (Anthony Vanden Berghe, Eline Brugman) of omdat ze alreeds zetelen in de OCMW-raad (Ann-Sophie Hoornaert, Vincent Salembier). Of ze hebben de partij verlaten (Ludo Halsberghe). Of ze hebben er geen zin meer in (de gewezen raadsleden Tony Descamps en Dirk Bossuyt). Of ze staan niet meer op de lijst van de komende verkiezingen (Romain Desmet) zodat het geen zin heeft om ze te lanceren in de gemeentepolitiek.

Dat is bijvoorbeeld het geval met de 7de opvolger die wel beschikbaar was: Romain Lefebvre, beter bekend als Mike Tattoo van de Vlasmarkt.
Maar de VLD was natuurlijk niet heel happig om die flamboyante figuur voor drie opeenvolgende gemeenteraden te laten zetelen. Spijtig zeg! Er zou nochtans veel volk komen opdagen om te genieten van zijn tussenkomsten en zijn dissident stemgedrag…

(Zie nog stuk alhier van 2 februari)