Onze schepenen logeren in goedkope hotels

Burgemeester Vincent Van Quickenborne heeft in het Laatste Nieuws van 12 februari de bezuinigingspolitiek van zijn schepencollege nader toegelicht. (Titel van het stuk: “Stadsbestuur haalt broekriem aan”.)
Citaat: “We draaien elke euro om, iets wat het vorige stadsbestuur niet deed. Een schepen die bijvoorbeeld naar een congres moet in het buitenland, zoekt goedkopere hotels en neemt het openbaar vervoer.”
Dat staat dan in de gazet, en iedereen gelooft dat dan.
De kuisvrouw van onze redactielokalen houdt dit soort zaken allemaal bij, en weet beter.

Vorig jaar zijn welgeteld drie schepenen officieel gemandateerd buitenlands op reis geweest.
Schepen van cultuur Ann Vandersteene verbleef (met echtgenoot!) op 19 tot 21 april 2013 in onze zusterstad Windsor-Maidenhead. Een snoepreisje op uitnodiging van “the worshipful the mayor of the royal burough”. Ann en Jan trokken er met de eigen wagen heen en terug en ontvingen hiervoor een kilometervergoeding van 200 euro, plus 193 euro voor de transit Calais-Dover. We veronderstellen dat zij het hotel waar ze overnachtten gratis kregen toegewezen van het “twinning committee” aldaar.

Van 17 tot 19 oktober 2013 zijn de schepenen Wout Maddens en Koen Byttebier samen op studiereis getrokken naar Nantes. Wel te verstaan op uitnodiging van Leiedal. Ja, met openbaar vervoer, met de dure TGV. Dat had de intercommunale zo beslist. De naam van het hotel kennen we niet, maar we mogen veronderstellen dat de reservering werd gemaakt door Leiedal. We weten wel waar men zoal heeft gegeten. In Resto Folie, het Insula Café, Maison Baron-Lefèbre en Le Lieu Unique. Wout en Koen kregen van Stad een onkostenvergoeding van 400 euro.

Zo.
Dat weten we dan weer.

P.S.
In het HLN-artikel van 12 februari vertelt schepen Philippe De Coene nog dat de VIP-arrangementen voor thuismatchen van KVK zijn afgeschaft. Dat is niet helemaal juist. Ze worden wel niet meer systematisch gebruikt. Voor de match van 1 december 2013 tussen KVK en Zulte-Waregem heeft de burgemeester nog 10 van die VIP-kaarten aangewend.