Over de “ruimte” van het budget voor de herinrichting van het Muziekcentrum

Morgen 14 april stelt Studio Basta uit Kortrijk een (voor)ontwerp voor van de omgevingsaanleg aan het Muziekcentrum. Een en ander gaat door om 19u30 in “De Stuyverij” in de Roeland Saverystraat 26.
Op zo’n infomomenten wordt zelden gesproken over de financiering van het project. De studieopdracht is al in november gegund aan Studio Basta voor 48.400 euro (incl. BTW). Dat is opmerkelijk veel minder dan oorspronkelijk geraamd: 85.000 euro (excl. BTW).
Hoeveel de omgevingsaanleg uiteindelijk zal kosten is onduidelijk. In de gemeenteraad van september 2015 was sprake van 385.000 euro (excl. BTW). “Het Laatste Nieuws” van 8 april laatsleden maakt gewag van 465.850 euro.

De financiering van het totaal project “face lift” van de muzieksite aan het Conservatoriumplein (concertstudio, conservatorium, opnamestudio’s, repetitieruimte, café, kantoren) verloopt alleszins niet van een leien dakje. Meerdere werken zijn namelijk geschrapt of uitgesteld. (Staat niet in de gazetten.)

1.
De ontwerpdracht is zowat twee jaar geleden al toevertrouwd aan DIAL Architects uit Nederzwalm.
Ontwerper Geert Pauwels van DIAL Architects raamde een eerste bestek over “architectuur en stabiliteit” op 2,49 miljoen euro (incl. BTW). Naast de “basisopdracht” (2,28 miljoen) waren er nog vier opties gepland: sanitair, foyer, binnenschilderwerken en een beperkte buitenaanleg in de overdekte zone. Omdat achteraf bleek dat er “geen ruimte voor was in het projectbudget” is enkel de basisopdracht en de eerste optie (sanitair) gegund. Voor 2,35 miljoen aan Bouw en Renovatie NV uit Menen-Rekkem. Een “besparing” van zowat 138.000 euro.

2.
Het dossier ‘lift’ is door DIAL Architects uitbesteed aan het studiebureau Boydens uit Loppem-Zedelgem. De uitgave voor deze opdracht werd geraamd op 54.000 euro (afgerond). Uiteindelijk gegund aan Coopman Orona NV uit Waregem voor bijna 53.000 euro.

3.
Het dossier ‘elektriciteit’ is ook uitbesteed aan het bureau Boydens. De raming bedroeg ca. 413.000 euro. Voor 403.000 euro gegund aan NV Decat Energy Technics uit Diksmuide.

4.
Het dossier ‘HVAC en sanitair” is weerom uitbesteed aan het bureau Boydens. De raming bedroeg ca. 761.000 euro. Gegund voor ca. 738.000 euro aan de Deneckere bvba uit Kortrijk.

5.
Het dossier ‘meubilair’ kreeg DIAL Architects zelf in handen.
De raming bedroeg ca. 162.000 euro. Gegund aan De Grande Projects uit Roeselare voor slechts 91.000 euro maar dat komt opdat men de renovatie van de foyer en de bar-accommodatie heeft geschrapt. Geen ruimte in het projectbudget.