De wagen van de burgemeester

De wagen van de burgemeester wordt voortaan gehuurd bij Dexia Auto Lease (Brussel) en geleverd en onderhouden door garage Vanderhaegen uit Kortrijk.
Het gaat om een Audi A6.
Die huur is – voor een welbepaald bedrag – al in juli beslist maar nu pas en na de offertes blijkt dat onze burgemeester graag wat extra opties had gekregen.
ALS DE ANDERE INSCHRIJVERS OP DE OFFERTE DAT MAAR HADDEN GEWETEN ! (En zouden ze dit nu wel weten?)

De bijkomende opties kosten met ingang van 1 november 32,84 euro per maand. BTW inbegrepen.
De wagen krijgt een akoestisch parkeersysteem VR/AR (APS) !
Verder nog een brandstoftank van 80 in plaats van 60 liter.
Plus: een opbergmodule, elektrisch regelbare lendensteunen en een adaptieve luchtvering.

Jawel, burgemeesters hebben recht op een goede (bedrijfs)wagen. (Net als jij, lezer.)
Maar er zijn weer een paar zaken die we niet begrijpen.

Die opbergmodule? Is dat om CD’s op te bergen? Voor een archief? Of gaat het om een ruimte voor een koelkast, een magnetron, een koffiezetapparaat? Met andere woorden: is de wagen geschikt voor verre reisjes?

Maar dit is niet zo belangrijk.
Belangrijker is dat het College al vorig jaar plots is gaan inzien dat huren van dienstwagens kan interessant zijn als men ten minste 15.000 km per jaar aflegt. Een tiental jaar geleden wou het College naar aanleiding van een VLD-voorstel ter zake daar absoluut niet van weten. Met cijfers in de hand. Nu dus wel, naar aanleiding van een studie van een ambtenaar getiteld “Executive manager van de lokale overheidsadministratie”. (Eigenlijk handelde dat eindwerk meer over besparingen bij het invoeren van een poolsysteem voor dienstwagens van het stadhuis.)

In februari heeft de gemeenteraad de voorwaarden en de wijze van gunnen bepaald (een offerte) voor het huren van dienstwagens op lange termijn goedgekeurd. Dat ging toen om zes wagens, als we die van de burgemeester erbij rekenen. Men raamde toen de kostprijs van de voorgestelde huur op 35.000 euro per jaar (BTW 21 % incl.), hetzij 175.000 euro voor een periode van vijf jaar. Goed onthouden. En toen reeds werd afgesproken dat men de zaak zou financieren door het opnemen van een lening bij Dexia. Onze bank. (Gemeentekrediet.) Ook goed onthouden.
De gunningscriteria in het lastenboek (dat al in december was opgemaakt, door wie?) waren: de totale huurprijs, de technische waarde van de wagens, de kwaliteit van de inbegrepen diensten, het milieuaspect.

Vijf firma’s hebben een prijsofferte ingediend. Je acht het niet voor mogelijk, maar twee daarvan vergaten al onmiddellijk wat documenten op te sturen of vergaten iets in te vullen. (Worden die firma’s daar dan van op de hoogte gebracht?)
Nu ja, de winnaar was zoals verwacht Dexia Auto Lease van de Dexiabank – waar we gaan lenen – met een combinatie van drie (weer te onthouden!) wagens: Audi A6, Toyota Prius, Citroën Berlingo. Overwegende dat het inschrijvingsbedrag van Dexia 201.088 euro (voor vijf jaar) bedroeg, “hetgeen 14.907 euro onder het bedrag ligt van de raming” is het maar normaal dat Dexia als overwinnaar uit de bus kwam. Aldus het Schepencollege.
Maar nu moet u toch eens die bedragen herlezen, en vergelijken met de raming zoals voorgelegd aan de gemeenteraad van februari. (Naar boven scrollen.)
Niet te geloven. Waarom laat de gemeenteraad zich toch (weer eens) zo bedotten? ZIEN RAADSLEDEN DAT DAN NIET?

Wonderbaarlijk is nog dat er eigenlijk nu vier wagens in huur worden genomen, terwijl Dexia toch met een combinatie van drie voor de dag kwam?
We zetten ze even op een rij met de huurprijzen per maand, exclusief BTW.
Audi A6: 554,09
Toyota Prius: 1.932,92 (Ja! Voor wie is dat?)
Citroën Berlingo: 282,80
Volkswagen Sharan: 401,92.

Om het kort te maken: de totale huurprijs na 5 jaar wordt 230.267,60 euro, BTW incluis. Vergelijk alweer met de oorspronkelijke raming die dan nog sloeg op zes wagens!
En tel er nu ook de opties bij: 394 euro per jaar voor de wagen van de burgemeester.
In de begroting 2006 is hiervoor een bedrag ingeschreven van 107.948 euro, terwijl het Schepencollege 121.830 euro voorstelt als budgettering op deze post (art. 136/748-54).
Het is om gek van te worden. Al die cijfers!

Ik kan het echt niet al doen.
Op internet kunt u mits invoering van een paswoord op de website van Dexia Auto Lease zelf gaan zoeken wat mogelijke leasing kost voor diverse types van wagens. U kunt ook gaan vergelijken bij andere gespecialiseerde firma’s. LeasePlan Fleet Management. ALD Automotive. Doe ook eens mondeling navraag bij Toyota Kortrijk en de nv Vandecasteele.

P.S.
Zeer recent heeft de directie facility nog een kleine dienstwagen gekocht. 14.234 euro.

EN DIT IS GEEN ANTI-POLITIEK.
GEWOON ZEGGEN WAAROVER HET GAAT. MOET MOGEN. MOET KUNNEN, MOET KUNNEN, MOET KUNNEN.