Wat met de kliniek van de Loofstraat? EEN PAALDORP !

Zoals u weet moest het nieuwe grote fusieziekenhuis AZ Groeninge volgens de oorspronkelijke planning al dit jaar operationeel zijn.
In dit verband zouden de huidige ziekenhuizen (Sint-Niklaas, Maria’s Voorzienigheid, Sint-Maarten) ten laatste dit jaar hun actuele vestigingen verlaten. Dat was in de vorige eeuw al zo beslist.
Ze staan er nog. Werden intussen zelfs gerenoveerd. (Dat zal bij overname veel geld kosten voor de AZ.)

Minstens zes jaar geleden is er een werkgroep opgericht die de herbestemming van de campussen zou bekijken. Nooit meer iets van gehoord.
Een publiek debat hierover is er nooit gekomen. Als een gemeenteraadslid in de voorbije jaren aan Marcel Waegemans (voorzitter fusieziekenhuis) of aan de burgemeester vroeg hoe het stond met de plannen werd steevast geantwoord dat men het nog niet wist.

Tot plots in de week voor de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober naar de pers door de burgemeester werd gelekt dat het RVT Sint-Vincentius de Sint-Niklaaskliniek aan de Houtmarkt zou aankopen en daar vermoedelijk ook weer een soort oudemannenhuis installeren. De meeste leden van de Raad van Bestuur van het fusieziekenhuis Groeninge wisten nergens van. En hebben dit intussen alweer gelaten over zich heen laten gaan. Doktoren hebben het veel te druk met de pure eigen portemonnee-besognes: wat moet ik enerzijds bijdragen aan de AZ, om anderzijds toch nog een eigen praktijk te hebben? (Weten zij nu al hoeveel geld hun AZ van die verkoop van de site mag verwachten? Waarschijnlijk 2,1 miljoen euro.)

Dit gezegd zijnde.
Binnen afzienbare termijn (in de lange termijn termijn zijn we dood) verdwijnt de kliniek “Maria’s Voorzienigheid” van de Loofstraat.
Waarschijnlijk weet de Heilige Voorzienigheid (bijgenaamd: beslotennonnenkloosterdoctorenimmobielvrijejongensstudiesyndicaat) alreeds wat er met de campus (geheel de site) zal gebeuren.

Niettemin en tevergeefs lanceren we hier een gedurfde, ingrijpende architectonische interventie.
Laat ons daar een grote vijver aanleggen met daarop een paaldorp. (Er is al een vijvertje en park.)
Kortrijk op de wereldkaart !
Kortrijk stad van design, innovatie en creatie !

Dit voorstel kan ingekaderd in het debat over het streekpact bij RESOC.
Meer speciaal ook besproken in de werkgroepen van jongeren gegroepeerd in de praatbarak genaamd “Phare West”. (Zie de gelijknamige website.)
“Phare West” wil originele plannen naar voren schuiven om de stad (en de regio) opnieuw aantrekkelijk te maken voor jongeren.
Wij stellen juist voor om dit paaldorp voor te behouden voor jongeren. Sociale mixt: studenten, beginnende hoofd- en handarbeiders, jonge stellen.

Burgemeester kan niet tegen zijn. Nu nog de nonnen op financieel vlak overtuigen.
Al jaren lanceert hij de gedachte om in de binnenstad een “studentendorp” te stichten. (Hierbij dacht hij aan de omgeving van de Wijngaardstraat, maar dit kan nu niet meer vanwege het mega-winkelcompex.)

Architectonisch zou het paaldorp best een heel complexe structuur krijgen, met meerdere lagen, trapjes en ladders, nauwe gangetjes, brugjes, verborgen hoekjes. Een doolhof. Geen liften-Coopman, tenzij manden die handmatig met takels (koorden) omhoog gehesen worden.

Voor het ontwerp ervan zeker niet in de eerste plaats een architectenbureau inschakelen.
Wel striptekenaars. Bijvoorbeeld: Ever Meulen (een Kuurnenaar!)

Voor dat dorp hebben we al een naam: “Crannoch”.
Half keltisch/germaans voor paaldorp.