Geen roodborstje dat nog aan het raam tikt

Ook heel het weekend thuis gebleven om al uw vogels te begluren? Om Moeder Aarde te redden? Met uw fel giftig milieuvijandige houtstoof?

Bij mij was er zelfs geen huismus (passer domesticus) te bespeuren. En is het bij u ook al decennia geleden dat u nog wakker werd van al dat gekwetter?
Er zit hier bij mij op het terras wel al een paar dagen een Carduelis chloris te kwijlen, suf en met rechtopstaand verenkleed. Slikken en ademhalen gaat moeilijk en het beestje is duidelijk vermagerd. Heb een dode Fringilla coelebs gevonden en bij een post mortem onderzoek bleek het om Trichomoniasis te gaan. Dacht het al. Vandaar dat ik nog dit weekend de voederplank van het buurjongetje persoonlijk heb ontsmet met antiseptica. En dan ingesmeerd met een op doping geteste paardenvijg.

Het roodborstje is intussen door lezers van “Mens en Vogel” wél verkozen tot vogel van het jaar. Met 184 stemmen op 1.133.
Drie vogelsoorten voerden felle strijd voor de eerste plaats en toch moesten zowel de Groene Specht (113 stemmen) als de Torenvalk (118 stemmen) uiteindelijk de duimen leggen. Er was geen kiesdrempel. Wel een cordon sanitaire. Je had geen ruime keuze. Kanariepietje was niet geliefd.

Kent u het blad “Klimop”? Van de zuid-west-vlaamse vzw Natuur- en Milieukoepel?
In het laatste nummer van het tijdschrift kunt u lezen wat voor waarnemingen de vogelaars van het Kortrijkse noteerden in de winter van december 2005 tot februari 2006.
Zie ook nog de www.zwvlkoepel.be. Aldaar kun je uw eigen waarnemingen via een zwaar milieuvervuilende verrekijker digitaal doormailen. Het is allemaal niet goed voor de ether.
In de rubriek “vogels” vindt u de meeste recente gevallen. Zie “spetters”. En op die website is er een forum met een ‘top secret’ afdeling, enkel toegankelijk voor geregistreerde leden. Informatie over broedplaatsen en andere ‘discrete’ dingen.

De Gavers zijn natuurlijk fel in trek bij onze gevogelde vrienden. Het Kennedybos. Het Keibeekbekken.
De villa’s van de Wolvendreef of course, al die etensresten. Het Kortrijks treinstation idem (met die taxi’s) by all places is al sinds 1982 geliefd bij de witte kwikstaart. Domme kwikstaarten zeker?? Op 9 februari 2006 telde men er 546 exemplaren, op een gedetailleerde foto weliswaar. Géén fotoshop!
Maar niemand van die vogelwerkgroep gaat blijkbaar tellen op het vliegveld. Banger dan de vogeltjes.

RADAR

En ik geloof dat de vogelwerkgroep nog geen bijstand vraagt om vogels en vogeltrek te detecteren via de radar van Glons (ten zuidoosten van Tongeren). De Robin: “Radar Observation of Fird INtensity”.
De vogelsporen worden om het half uur verzonden naar het presentatiesysteem op de Bird Control Section van Beauvechin (Bevekom). Piloten zijn vogelvrienden want ze hebben één grote eigenschap gemeen! Soms vliegen ze samen en leren van mekaar.
In april 2007 zal de BCS proberen om bepaalde ornitologische conclusies te trekken uit radarbeelden sinds april 2006.
Nu wachten op verslaggeving van Natuurpunt.