Kortrijkse delegatie opnieuw naar Wuxi (1)

In groot-Wuxi wonen om en bij vier, komma vijf miljoen goddeloze Sinezen.
Op 28 oktober vertrekt er vanuit onze stad (74.000 inwoners) een vijfkoppige officiële delegatie naar onze zogezegde ‘zusterstad’ in het oosten.
Tot op heden nog niet gevonden wie beslist heeft om mee te mogen en waarom. De PVDA (kommunist Peter Degand) ? Het lijkt alsof wij Kortrijkzanen het niet mogen weten. Zelfs geacht worden niets af te weten van die verplaatsing. In elk geval: niettegenstaande de wekelijkse persbabbels van het College staat het nog niet in de gazetten. Mag WTV eindelijk eens mee?
En waarom toch zo’n reis naar het verre China?

We zoeken het voor u op !
Wordt dus vervolgd. Onderzoeksjournalistiek !

Maar nu reeds onze delegatie op een constructieve wijze waarschuwen voor mogelijke gevaren.
De kwaliteit van het kraantjeswater (de douche!) in Wuxi is sinds de ramp van mei dit jaar met de algen in het vlakbij gelegen Taihumeer alginder misschien wat beter geworden, maar nog niet zodanig goed om daarover meteen naar huis te schrijven. (Als u tenminste naar huis màg schrijven, van die kommunisten.)
Logeer zeker niet in de jeugdherberg “wuxi guoji qingnian lushe”. Geen vliegenraam, geen ontbijt, geen telefoon.
Anderzijds, als u toch logement in het Sheraton krijgt aangeboden van burgemeester Mao Xiaoping , vermijd dan liefst de bars in de buurt. Die meisjes met spleetogen – zeker als ze werden bijgewerkt – zijn enkel op uw geld in dollars uit, en als zij voor de zoveelste maal om een biertje vragen er altijd even op letten of ze geen geel gekleurd water drinken uit het Taihumeer.

Delegatie ! Kom behouden terug !
De puur Chinese burgerpiloten (niet die van Taiwan) komen nogal eens overgewaaid uit het leger van Mao. Gaan soms wat militaristisch om met passagierstoestellen. Remmen bij landing soms ietwat onconventioneel.
Als zij over Europa vliegen maken ze soms gebruik van minder actuele luchtvaartkaarten. Hebben een tolk nodig om met de verkeersleiding te praten. Bijwijlen kent die tolk ook weinig engels, zelfs weinig mandarijns.
Alleszins geen gebruik maken van binnenlandse vluchten. Die nieuwe snelheidstrein vanuit Sjanghai naar Wuxi doet er nu slechts een uur over. Wel het juiste raam vinden om een ticket te kopen.
Niet op de grond spuwen.