Het nieuwe berlinerformaat van “Het Laatste Nieuws” en zijn regionale editie

Vandaag voor het eerst verschenen.
Waarom staat er in onze regionale editie (Leiestreek) nu zo weinig te lezen over Roeselare? (Een Kortrijkzaan interesseert zich toch best voor deze concurrerende winkel- en cultuurstad?)

Dat konden we vernemen via een interview in “De Morgen” (18 januari) met de zgn. hoofdredacteurs Paul Daenen en Frank Depoorter. (Vulgaire commerçantjes zijn het, bovendien en uiteraard uit de sportwereld.)
Vraag van De Morgen: “Vanaf dinsdag komen er een aantal regionale edities bij. Tegen de zomer zal Het Laatste Nieuws 27 edities tellen. Waarom?”
Antwoord van Depoorter: “We merken bij onze lezers een enorme behoefte aan nieuws uit hun eigen dorp, uit hun eigen straat zelfs. Echt lokaal nieuws. Nu zullen we hen dat ook kunnen brengen. Iemand die in Kortrijk woont maar twee pagina’s met regionaal nieuws uit Roeselare kreeg, had vroeger twee verloren pagina’s.”

Dat is dus gewoon niet waar. (Er bestaan studies over de aantrekkingskracht van Roeselare op Kortrijk.)
In de nieuwe editie “Leiestreek” van vandaag interesseert het de Kortrijkzaan wel geen barst dat er in Ingooigem een offerstoet was ter ere van Sint-Antonius, een eeuwelinge in Kaster, een bevordering bij de brandweer van Anzegem, een nieuwjaarsreceptie van mountainbikers (de Kriekecrossers) in Otegem, dat een uitbater van een benzinestation is aangehouden in Zuienkerke.

Bij deze weze onze vliegende plaatselijke reporter Peter Lanssens (LPS) nog gewaarschuwd. Met zijn rode telefoon naar één schepen. Sterreporter die nog nooit van zijn leven een dossier heeft ingekeken. Die aan zijn lief vraagt wat zij nu zou kunnen belangrijk vinden om over te schrijven in zijn gazet, om dichter bij de lezer te staan.
“De Morgen” oppert in dat interview met “Het Laatste Nieuws” dat “straffe regionale reporters die alles uit hun dorp weten en ook nog eens goed kunnen schrijven niet echt dik gezaaid zijn”.
Waarop hoofdredacteurs Daenen en Depoorter antwoorden dat men voortdurend zal evalueren en op zoek gaan naar nieuwe en betere medewerkers. Die dan hier ietwat lezen.

Hoe denkt “Het Laatste Nieuws” zijn ietwat stagnerende verkoopcijfer opnieuw te verhogen?
Op één foto van een Kortrijks gebeuren staan 25 mensen. Voor iets in Ingooigem: 20. Tiegem: 13. Heel de brandweer van Harelbeke (38). 21 Kriekecrossers. Etc.
Men zegge het voort.
Zeker als je onherkenbaar bent. Want nu wordt de schrijvende perse van HLN ook geacht zelf met hun eigenste digitale camera in de hand slechte en vooral banale foto’s te maken.

P.S.
Het Nieuwsblad wint op wat langere termijn de strijd, let maar.

Er zijn namelijk evenveel potentiële lezers met een IQ van min of plus honderd.