Onze stagiair-reporter op stap (4)

Ter redactie begint men zich af te vragen of onze stagiair bij terugkomst van zijn reis alhier niet zijn koffers zal mogen pakken. Oneervol ontslag, na zijn dagverblijf in de Spandau-gevangenis van Berlijn, en zijn zedeloos avontuur aan de Oder-Neisse grens.
In Warszawa gaf hij er nog blijk van geen hoopvolle wonderboy te zijn. Vroeg via telex waar het joodse ghetto was. Heb hem dezelfde boodschap gestuurd als die van SS Brigadefuhrer Jurgen Stroop aan Himmler op 17 mei 1943: “De joodse wijk in Warchau bestaat niet meer!”

In een lange brief via de luchtbrug begon onze sterreporter (STR) waarlijk te filosoferen. Is Polen wel gereed om een volwaardige lidstaat van de EU te worden. Dit naar aanleiding van zijn wedervaren in een plattelandsherberg zonder WC. Hij denkt dat we hier niet lezen zeker? Heel zijn epistel over de problematiek van de Polen in Europa is overgeschreven uit “In Europa” van Geert Mak. Pag. 562-563. Ook pag. 1114-1115 over radio Maryja. Een politieke zender die ons Vlaams Belang verdient te hebben. Homofoob, antisemiet, nationalistisch.

(STR) verzaakt aan de meest eenvoudige regels van de politieke journalistiek. Maakte geen enkel straatinterview met de kindjes van Warszawa. We zijn dit te weten gekomen dankzij een telefoon van een sympathieke onderwijzer-gids van reizen Lauwers.
Die heeft een volle dag (STR) gevolgd in de oude wijk van Warchau. Stagiair liep achter iedere bruidstoet aan die hij tegenkwam. Lallend: “WODKA TO NAJLEPSZE LEKARSTWO !” Betekent dat wodka de beste medicijn is.

Verdient zo iemand wel een perskaart?
Hij meent zelfs alle geboortehuizen van Tadeusz Kantor gezien te hebben. KANTOR is EEN WISSELKANTOOR…