Even reiskosten naar Rome (Frascati) ramen

Vanaf donderdag 25 september tot en met zondag 28 september is er weinig kans dat u ergens de schepen van jumelages op het lijf loopt.
Schepen Lieven Lybeer laat zich dan namelijk door nog 24 jeugdige sporters (12 jongens en 12 meisjes), waarschijnlijk 6 begeleiders en alleszins 10 officiële vertegenwoordigers van Stad vergezellen bij zijn vliegreis naar Rome, meer speciaal naar het vlakbij gelegen zusterstadje Frascati. Hoogstwaarschijnlijk zal eega Connie ook van de partij zijn.

Frascati is al sinds de oudheid een plek waar de jeunesse dorée van Rome (patriciërs met slavinnen en schandknapen) tussen de wijngaarden en onder de olijfbomen de bloempjes ging buiten zetten. Nu heeft Frascati stad Kortrijk en onze andere zustersteden Bad Godesberg, Windsor-Maidenhead en Saint-Cloud opnieuw uitgenodigd om deel te nemen aan de zgn. tweejaarlijkse Internationale Jeugdsportfeesten.
Daarover later meer.

We gaan niet te voet.
Het schepencollege heeft al in juni geprobeerd om een raming te maken van de kosten van zo’n vliegreis naar Rome.
De kostprijs werd toen geschat op 300 euro per persoon. Opgesplitst in 200 euro voor de reis zelf en 100 euro voor de deelname van de sporters. Totaal: 12.000 euro.
In het verleden (Bad Godesberg, 2004) was het al de gewoonte dat Stad instond voor de helft van de deelnamekosten en de reiskosten van de sporters en hun begeleiders. Maakt 4.200 euro, want bij die eerste raming dacht men aan 24 sporters en 4 begeleiders. De reiskosten van de officiële vertegenwoordigers (voor rekening van Stad) werden in juni niet uitdrukkelijk geraamd, maar men kan aannemen dat het gaat om 10 maal 200 euro, oftewel 2.000 euro.
Evenwel, het budget in de begroting van dit jaar voor reis- en verblijfkosten van mandatarissen en gemeentepersoneel (art. 76320/121-01) bedraagt slechts 2.756 euro, en dat is ongetwijfeld al grotendeels opgesoupeerd door schepen Lieven Lybeer.

De stadsuitgaven voor de Internationale Jeugdsportfeesten bedragen volgens een eerste raming dus 6.200 euro.

Intussen heeft het schepencollege een aantal reisbureaus aangeschreven, zodat men nu min of meer weet wat de Romereis kan kosten.
Volgens het reisbureau Jetair zou de vliegreis met Brussels Airlines neerkomen op 431,40 euro per persoon.
Avatours maakte vier offertes, telkens met een andere maatschappij en diverse prijzen volgens uur van vertrek.
Ryanair kon het doen met 142,08 euro per persoon, maar vanaf de 25ste passagier zou het duurder worden. En daarbij moest men op voorhand de namenlijst bezorgen, terwijl het schepencollege misschien nu nog niet weet wie zal deel uitmaken van de officiële stadsdelegatie.
Avatours kon Brussels Airlines strikken met tickets voor 325 euro, maar dan vertrok men pas om 13u35 waardoor de sporters nauwelijks een sightseeing door Rome konden maken. Een vlucht vroeg in de morgen (7u25) zou 390 euro kosten, dus koos het schepencollege voor die opportuniteit. Verschil met de oorspronkelijke raming: 190 euro. Een verdubbeling.

De deelnameprijs aan het sportgebeuren valt evenwel lager uit dan verwacht: 80 in plaats van 100 euro. Rekening houdend met 28 sporters en begeleiders komt het College aan 2.250 euro. (Mijn rekenmachientje zegt 2.240 euro.)
De factuur van Avatours loopt op tot 15.600 euro. Klopt. Gedeeld door 40 deelnemers: 390 euro per persoon (inclusief vervoer naar de luchthaven). De reiskosten van de tien stadsvertegenwoordigers kosten samen 3.900 euro, uiteraard te betalen door Stad.
Hierbij wordt nu niet meer verwezen naar de begrotingspost voor reizen van mandatarissen, want dat budget is te klein. Is al verteerd.
Alle uitgaven worden daarom nu aangerekend op art. 76320/124-06, onder de naam “technische prestaties van derden, culturele evenementen en ontvangsten”. Een sportuitstap is een ontvangst… (Die post voorzag voor dit jaar 119.744 euro. Hoeveel zou daarvan reeds zijn opgebruikt?)

Niet te begrijpen is dat er telkens sprake is van 28 sporters en begeleiders. Het contingent omvat 40 personen, waarvan 10 vertegenwoordigers van Stad. Er mag nu blijkbaar nog een plaatselijke persjongen mee. Die (WIE?) naar verluidt dagelijks verslag zal uitbrengen op de Kortrijkse website.
(Verwacht u aan veel foto’s van schepen Lybeer, zoniet mag verslaggever nog nergens mee.)

De schepen en zijn gevolg landen terug op Zaventem op zondag 28 september om 13u10. Allen daarheen. Een eerste vervolg op Fata Morgana.