Keren rijke stinkerds Kortrijk de rug toe? (2)

“LAAT ONS EERLIJK ZIJN, NIEMAND KENT KORTRIJK”.
(Dixit Yves Gijrath, organisator van Millionaire Fairs in Amsterdam, München, Moskou, Shangai, Cannes, Istanbul.)

Yves toch.
‘t Is hier een Eurometropool hoor !

Waar waren we gekomen?

Ergens in augustus-september van vorig jaar schrijft Luc Glorieux, de beursorganisator van Busworld rechtstreeks een brief naar het kabinet van vriend burgemeester Stefaan De Clerck (niet naar Saskia) waarbij hij dreigt om Kortrijk Xpo te verlaten en overweegt om met zijn evenement naar Gent te verhuizen. Binnen de kortste keren rijzen werkgroepen (met ambtenaren!) uit de grond en alreeds een half jaar later ligt er een masterplan op tafel waarbij ondermeer voorzien is in een uitbreiding van “De Hallen”. Voor 12,7 miljoen aan werken, gefinancierd door publieke gelden van allerlei overheden. Moet kunnen. (cvba Xpo is een privé-bedrijf.) Zie nog stukken alhier van 17 en 18 maart.

Had Yves Gijrath van Millionaire Fair (MilF) er dan beter aan gedaan om zich met zijn ‘overwegingen’ om weg te trekken uit Kortrijk linea recta te wenden tot de burgemeester?
Het antwoord is niet eenduidig, noch eenvoudig.
In “Het Laatste Nieuws” van 20 september laat de burgemeester optekenen dat hij niet wakker ligt van een eventueel vertrek van de MilF. De beurs paste immers sowieso al niet in het rijtje van “de betere beurzen” zoals Interieur, ClassicA of Busworld. En daarbij: de MilF biedt Kortrijk geen meerwaarde.

Zozo.
De miljonairsbeurs is hier al driemaal neergestreken: in juni 2006, mei 2007, april 2008.
Op de eerste twee edities was de burgemeester als rijkmens prominent aanwezig. Bij de laatste editie verscholen de plaatselijke politici zich voor de pers, zodat we over het absenteïsme van de burgemeester in het ongewisse blijven. (Iemand als Vincent Van Quickenborne wou pas op de foto na enig aandringen en in gezelschap van Gilles De Bilde.) Het jaar tevoren was er een kleine manifestatie van CAP (Comité Andere Politiek), een linkse club waar intussen niets meer is van vernomen. Slogan: “Ja! We zijn rijk als niemand meer arm is.”

In elk geval is het zo dat de burgemeester bij de eerste uitgave van MilF meegaf trots te zijn dat Kortrijk als gastheer kon figureren van zo’n prestigieuze beurs (Trends, 27.06.2007).
Dat is dus veranderd.
De beurs biedt geen meerwaarde….
Raar voor een stad die zich net onder impuls van de burgemeester opwerpt als zijnde een stad van creatie, innovatie en design.
In april van dit jaar waren op de MilF ondermeer ontwerpers (Nicky Vankets), beeldende kunstenaars (Roel Hofman) van de partij.
Het modedefilé van Addy Van Den Krommenacker maakte veel indruk.

Werklieden

Geen meerwaarde?
Wat zou de meerwaarde voor Stad kunnen zijn van evenementen in de Xpo als een treffen van onderwijzers (COV), de Eurodogshow, de Handwerkdagen, Horse2Horse, de Hobbybeurs, het Stoffenspektakel, Interpom&Primeurs, een vakbeurs van aardappelen?
Geen meerwaarde?
Wat denkt de horeca ervan dat er volgend jaar in Kortrijk geen big spenders meer over de vloer komen? Geen artiesten, acteurs en actrices, zangers, topsporters, BV’s? Geen werklieden (standopbouwers van de beurs)?

De directrice van de Xpo, Saskia Soete De Boosere laat in “Het Laatste Nieuws” weten dat zij geen geweerloop tegen de slaap van Yves Gijrath zal houden om hem met zijn beurs hier te houden. (Yves beweert dat hij wordt gestalkt.)
Ook raar, gezien wat zij schrijft in het jaarverslag 2007. “De beurs kan gedurende vier dagen rekenen op het kruim van de Belgische bevolking dat erg onder de indruk was van het luxueuze aanbod. Er wordt hard gewerkt aan de derde nog succesvollere editie in Kortrijk 2008.”

Benieuwd hoe het volgende jaarverslag eventueel zal uitleggen dat de Millionaire Fair stad Kortrijk heeft verlaten.
Of toch is gebleven, zonder meerwaarde.

Ter info nog.
Telkens als er een of andere uitbreiding komt van de Xpo (al in 2003) zegt het bestuur dat men een engagement zal vragen aan de grote beursorganisatoren om zich alhier voor een aantal jaren (vijf edities) te “verankeren”. Nog geen enkel jaarverslag gelezen waarbij de bekomen engagementen uit de doeken worden gedaan.