Vraag het aan Hein Vanhaezebrouck (1): woord vooraf

De fans van de Koninklijke Voetbalclub Kortrijk (KvK) hebben een webstek waarbij zij vragen kunnen stellen aan de trainer. “Vraag het aan Hein”
Dit is een communicatiemiddel tussen de coach en de supporters. Men belooft van periodiek de (geselecteerde) vragen te beantwoorden. Geen vragen of antwoorden te zien. De rubriek “Van op de bank” van Hein is stilgevallen. Het forum is enkel toegankelijk voor de clubleden.
Het forum op de officiële website van KvK moet blijkbaar nog opgestart. En naar aanleiding van het feit dat de tweede keeper Glenn Verbauwhede op non-actief is gezet meldt men dat club noch trainer hierover wensen verklaringen af te leggen. “Want KvK heeft de gewoonte om zijn zaken binnenskamers te regelen.” Ja, wie voorzitter Joseph Allijns een beetje kent vanuit de politiek kan dit wel geloven. Joseph was ooit nog VLD-schepen in Menen maar zetelt sinds vorige maand als onafhankelijk raadslid. Ook daarover wenst hij niet te communiceren.
(In feite zou hij best de politiek verlaten.)

Dit is een lange inleiding.
Waar willen we naartoe?
Niemand vergeet nog de beelden van de veldslag tegen Standard Luik. De belabberde toestand van het terrein. De grasmatten van de oefenvelden zijn ook in heel slechte staat. Keeper Glenn zei recent nog in Voetbalmagazine dat hij er nog geen hond zou op loslaten.

Maar Stad Kortrijk is bereid om daar iets aan te doen.
Wat de Kortrijkse belastingbetaler al sinds het ontstaan van KvK (1971) heeft gespendeerd aan de club en aan het voetbal in het algemeen is niet meer te achterhalen. Vooral onder het burgemeesterschap van Tone Sansen liep het de spuigaten uit. Wist u bijvoorbeeld dat alleen al de bouw van de hoofdtribune in 1988 ons allen 55 miljoen oude BEF’s heeft gekost?

Toen in april van dit jaar de promotie van KvK naar eerste divisie mathematisch min of meer vaststond, tekende de pers aan dat Stad 1,6 miljoen euro op tafel zou leggen voor verbouwingen aan het Guldensporenstadion. Onze burgemeester had er zelfs 2,5 miljoen euro voor over. En schepen Lieven Lybeer (die zich overal mee bemoeit) dacht aan 1,9 miljoen, maar werd daarbij teruggefloten door schepen Hilde Demedts. Hilde is namelijk bevoegd voor “facility”, dat is voor de accomodatie van stadseigendommen.

Dit zou al een eerste vraag voor Hein kunnen zijn.
Hein wil ook de “wei” van het stadion laten draineren door Stad.
Wie van stadswege voert er over dit soort zaken eigenlijk de onderhandelingen? De schepen van “facility”? Die van Jeugd? (Want men heeft nu vooral miljoenen veil voor KvK-Jeugd.) De schepen van Financiën, dezelfde als voor onze Jeugd? De schepen van Sport (dat is Bral!)? De burgemeester?

VOLGENS MIJ EN VELE ANDEREN: de burgemeester. Hij moet het maar weten als hij Stad op schulden jaagt, ter gelegenheid van een financiële crisis.

In elk geval volgen wij de onderhandelingen op de voet en zullen onze lezers en supporters systematisch inlichten over de gelden die de Kortrijkzanen vanaf dit jaar spenderen aan de Koninklijke Voetbalclub. Allemaal in het teken van de bevordering naar eerste klasse.

Wat stond er in de oorspronkelijke begroting van dit jaar?
Voor de renovatie van tribune 3 in het Guldensporenstadion een bedrag van 100.000 euro.
Voor de hoofdtribune (kleedkamers en sanitair) ook 100.000 euro. Voor buitenschilderwerken: 55.000 euro.
Hoe zijn deze en andere stadssubsidies voor KvK intussen en heel vlug geëvolueerd? Wat dacht u? Verdubbeld?

Wat bespeelbaarheid van velden aangaat willen we later ter attentie van Hein (is er wel een “field manager”?) ook nog een capaciteitsberekening maken.
Kenners weten hoe graskloten ontstaan. Bij spelers van 80 kg met voetbalschoenen voorzien van de klassieke 6 noppen bedraagt de druk 0,11 Mpa. Maar bij slidings kunnen de drukken op de mat waarden bereiken tot 10 Mpa !
Dat is vooral niet goed op de zwakke plekken op het voetbalveld. Het 16metergebied en de plaatsen waar supporters bierblikken gooien naar de arbiter. Op deze vochtige plekken is een drainage op een diepte van 60 cm aangewezen, met onderlinge tussenafstand van een tweetal meter.

(Zie voor onze serie “vraag het aan Hein” nog voorgaande stukken alhier in de rubriek “sport”.)

.