Volgende zomer geen kwetsbare zwemhangjongeren meer in het openluchtzwembad

Afgelopen zomer heerste een lichte vorm van terreur in het openluchtzwembad aan de Vaart.
Vooral veroorzaakt door kwetsbare jongeren aangevoerd in dure blingbling tweedehandswagens met een nummerplaat eindigend op 59. (Zie nog stuk van 9 mei.)
“Kwetsbare jongeren” of “randgroepjongeren” of “probleemjongeren” of “risicojongeren” of “straatjongeren” zijn zovele sociologische termen voor wat het bredere publiek bestempelt als crimineeltjes, kutjongens, raddraaiers, veelplegertjes, relschoppers of gespuis. “Scheve petjes”, zegt men ook.

De directie sport heeft vorige zomer al een plan van aanpak voor de overlast opgemaakt. Met verhoogd politietoezicht en zelfs bewaking door een externe firma.
Nu gaat de directie sport, facility én ICT een stapje verder om ongewenst bezoek te weren uit onze zwemkom.
Komen de kwetsbare jongeren er nog in?

Het nieuwe plan van aanpak voor zomer 2009 zal niet minder dan 81.068 euro kosten !

Nieuwe inkomhal

Er komt een nieuwe infrastructuur om een hoger beveiligingsniveau te creëren. De balie is te klein. Er is maar één kassa. Ongeduldige bezoekers (amokmakers) springen over de bestaande, te lage tourniquet-uitgang of drummen gewoon door langsheen de kassa.
(Ik deed dat vroeger ook, of we glipten binnen via de zijdeur voor het personeel, rechts van de officiële ingang. Een andere keer klommen we over een muur vanuit de schietstand. ‘s Nachts. Dat gaf aanleiding tot veel gedoe. Probleem bij politie was dat we niemand één enkele overlast bezorgden. Nergens was er iemand zijn spullen kwijt. Geen dame was tegen. We beschouwden onszelf als guitenmakers. Kon toen nog net. Halve eeuw geleden. Tijden zijn veranderd.)

Als toegangscontrole komen er volgend jaar middelhoge (1,50 meter) tourniquets. Deze hebben in de vloer verankerde sluiszuilen tot op heuphoogte. Erboven zijn panelen in veiligheidsglas ! De doorgangen hebben schuifpanelen, eveneens in veiligheidsglas. De groepsingang heeft een draaideur (uit veiligheidsglas) met dezelfde hoogte als de andere glazen panelen.
Voorts komt er een baliemeubel in het midden van de ingang. Aan weerszijden daarvan tourniquets.
Links van de kassa is een dubbele sluis met uit- en ingang. Rechts is er een tweede ingang.
Zo komen we aan vier mogelijke stromen. Eén uitgang en drie ingangen. Voor de abonnees, voor de ééndagsbezoekers en voor groepen of mindervaliden.

Registratiebeheer

Hoe zal men de kwetsbare jongeren herkennen?
Met het (reeds bestaande) software systeem ‘ReCreateX’. Met kaartlezers en magneetkaarten. Met een badgesysteem (sportpluskaart, en/of e-ID kaart). Papieren ID (Belgisch zowel als Frans) zal gescand en opgenomen in een database. Amokmakers komen hiermee op een ‘blacklist’.

Tarieven

Wie een sportplus-kaart bezit krijgt een voordelig tarief.
(In de begrotingsbespreking 2009 komen eventueel nieuwe retributies aan bod.)

Over al deze werken en drastische veiligheidsmaatregelen is de gemeenteraad niet geraadpleegd.
Hoe slaagt het College daarin? Met welk argument?
Het geraamde bedrag exclusief BTW valt onder de 67.000 euro, zodat er kan gekozen worden voor een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Alweer. Het wordt nu waarlijk tijd dat men ophoudt met dit soort praktijk van onbehoorlijk, onethisch en anti-politiek bestuur.

En de gemeenteraad heeft voor zgn. daden van dagelijks beheer (beneden een bepaald bedrag) delegatie verleend aan het schepencollege…

Vinden de raadsleden nu werkelijk dat het met die wel heel draconische registratiemaatregel gaat om een vorm van dagelijks bestuur?
Identiteitscontrole! Door zo’n kassierster? Bij iedereen of enkel bij de scheve petjes? De hoofddoekenzusjes?
Scannen ! Database ! En die gegevens dan naar elders (politie, andere zwembaden) doorspelen?

WORDT HET ZWEMBAD VAN DE ABDIJKAAI EEN SOORT LUCHTHAVEN ?
MET BLOOTSCANNERS ?

Nu nog alles weg wat plezant is. Geen pingpongtafels meer. Geen bouls. Geen frieten. Geen duikbrillen. Weg met alle verpleegsters. Alle (meertalige) redders met zonnebrillen aan. Geen shorts meer.

81.000 euro.
Dat is nu de tol om een plaats ‘leefbaar’ te maken. Aan wie uit de vorige eeuwe kun je dat nog vertellen?