AFFAIRES TRANSFRONTALIERES: nog een eurodistrict erbij in West-Vlaanderen

We gaan naar een dinaurissenpark. Nu in de ambtenarij.

Alleen onze lezers weten wat het eurodistrict of de Eurometropole Lille-Kortrijk-Tournai tot op heden uitricht. Namelijk NIKS. En hoeveel die praatbarak en de voorloper ervan al hebben gekost aan publiek geld. Om niets te doen. Studies, ja. Heen en weer reizen. Symposia. Mekaar tutoyeren en enchanteren. Recepties. Klopperdeklop. Hoe gaat het? Goed, en met u?
Kostprijs: MILJOENEN euroots.
Niemand die dit gelooft. Niemand die dit weet. Niemand die het tegenspreekt. Geen papieren perse van de dode bomen die daar enige nieuwswaarde aan hecht.
Bureaucratische monsters zijn met geen hakbijl te stoppen.

De juridische constructie voor een zgn. eurodistrict luidt: EGTS oftewel Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking.
Nu is er alweer zo’n EGTS opgericht. Met name: “West-Vlaanderen-Dunkerque-Côte d’Opale”.
Bureaucratiche monsters zijn met geen duizend hakbijlen te onthoofden.

Aan onze kant van de ‘schreve’ participeren in deze nieuwe EGTS bijvoorbeeld de provincie, de Vlaamse én federale overheid, RESOC Westhoek. West-Vlaamse gemeenten zijn vertegenwoordigd door de West-Vlaamse Intercommunale. Deze WVI ( waarvan nog geen Kortrijkzaan weet van heeft, laat staan een raadslid, waarvan geen 1 Kortrijks schepen weet waar het kantoor ligt) kun je vergelijken met ons Leiedal. Met dien verstande dat de bestuursorganen bij deze intergemeentelijke vereniging monsterachtig groot zijn. WVI telt dan ook 54 gemeentelijke aandeelhouders uit de arrondissementen Oostende, Brugge, Roeselare, Tielt, Diksmuide, Ieper, Veurne. Bij WVI bestaan bijvoorbeeld ook drie regionale comités met telkens ca. 31 leden.
(Bij Leiedal behoren nu met Wervik 13 gemeenten. Met WVI heeft het historisch nog nooit goed geboterd.)

WVI participeert ook in onze Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai.
Het is nu aan Leiedal om omgekeerd toe te treden tot wat we maar gaan noemen het algehele Opale Eurodistrict.
Samen vormen we dan nog een overkoepelende structuur met als naam: het Opale Metropolische Eurodistrict.
Dit is nu wel een constructief voorstel.

In Limburg en Nederlands Limburg staat er ook een EGTS in de steigers. Pas maar op voor gouverneur Steve Stevaert, zijn laatste daad.
Ik zeg u: als het niet zou gaan om nog méér en nog efficiënter Europese subsidies in de wacht te slepen, dan zouden al die bureaucratieën niet eens bestaan. Zou men er niet eens aan denken om dit soort constructies op te richten.
In bepaalde hotels, restaurants, gemeentehuizen, ‘Huizen van de Streek’ dreigt het Europees geld tegen de plinten op te klotsen.
Ach ja, wij allemaal – kiezers – hebben dit soort onnozelheden te verduren die we verdienen.