750 miljoen verlies? Vanwege Dexia?

Dexia zal geen dividenden uitkeren, wat tot gevolg heeft dat gemeenten die aandeelhouder zijn enig “verlies” zullen lijden. In elk geval inkomsten derven.
In dit verband verklaart onze nieuwe burgemeester in “Het Nieuwsblad” van vandaag (nationale pagina 14) wat volgt: “Door Dexia verliezen wij zo’n 750 MILJOEN euro.”
Zelfs onze redactiesecretaresse wreef bij het lezen van de krant enige oogschaduw weg. Heeft meteen gebeld naar het stadhuis met de vraag om nadere toelichting.

Onze chef binnenland aarzelt nog even om dit bericht onder te brengen in onze geruchtmakende serie “de blunders van Borat“.
Het kan niet anders dan om een drukfout of kwakkel gaan.
Maar wacht even !
Zou Lybeer misschien gewag gemaakt hebben van een verlies van 750 DUIZEND euro?
Dan klopt dit ook niet.

Zie maar eens naar het art. 124/274-01 in de begrotingen en rekeningen van Stad. In de rubriek “privaat patrimonium”.
Volgens de begroting van vorig jaar zouden wij vanwege onze Dexia-aandelen 600.000 euro ontvangen. De rekening van 2007 (dat is wat toen werkelijk werd ontvangen) geeft 696.087 euro aan.
Nou, het is een indicatie, maar dat is nog altijd geen 750.000 of 750 miljoen.

Maar nu. Wat nu telt.
In de begroting van dit jaar is slechts 300.000 euro aan ontvangsten van Dexia-aandelen ingeschreven.
Met andere woorden: in tegenstelling tot burgemeester Lieven Lybeer verwacht Stad een inkomstenderving van 300 DUIZEND euro.
Dus toch maar nog een stukje over de blunders van Borat?
Want de burgemeester had bij zijn kommentaar in “Het Nieuwsblad” nog iets te vertellen…
En er is vandaag rond de middag iets gebeurd waardoor de online-versie van “Het Nieuwsblad” is veranderd. Er is een stukje weggevallen.