Maandag 9 februari alweer gemeenteraadsdag. (Het houdt niet op.)
Als VTM nog enige commerciële reflex heeft, dan zetten sterreportersploegen vanaf 18u30 een captatiewagen met satellietverbinding op de Grote Markt. Om alvast nu reeds de potentiële kijkcijfers voor het volgende reality-programma “Mijn restaurant!” de hoogte in te jagen. Een ploeg kan dan tegelijk wat opnames maken in de Oude Dekenij, want er is weer een nieuw feit in deze soap opgedoken.
Voor wie het allemaal wat is ontgaan, nog even de gebeurtenissen op een rij.
Op 23 december vorig jaar sloten in Vilvoorde de burgemeester (toen Stefaan De Clerck) en twee Kortrijkse topambtenaren een huurovereenkomst met de NV. Vlaamse Media Maatschappij. VTM mag voor een jaar het gelijkvloers van de Oude Dekenij in beslag nemen voor de uitzending van de vervolgserie “Mijn restaurant!”. VTM mag verbouwingen aanbrengen aan dit beschermd pand en wordt voor een half jaar gevrijwaard van huur. Krijgt er nog een cadeau van 50.000 euro bovenop, en daar is een begrotingswijziging voor nodig. Nog dezelfde dag keurt het schepencollege die overeenkomst goed. Van een lastenboek is geen spoor te bekennen. Gemeenteraad weet nergens van.
Begin januari al begint de VMMa met de werken, zonder bouwvergunning. Het College treedt niet op en begaat hiermee ook een strafbaar feit. (Niet vergeten!) De bouwaanvraag loopt pas binnen op 26 januari.
Aangezien een of ander slimmeke de affaire op Tinternet zette en vervolgens de papieren perse zich op de zaak stortte, trad de bouwinspectie op en liet op 28 januari de werken stil leggen. Merk op: vanaf die dag mochten er ook geen “handelingen” meer gedaan worden en was zelfs het gebruik van het pand onmogelijk.
Oogjes toe
en ramen dicht
Niettemin zien voorbijgangers hierna op het Sint-Maartenskerkhof nog allerlei bedrijvigheid in de Oude Dekenij, nu ook op de bovenverdieping.
Dat komt zo. Het schepencollege volhardt in de boosheid. Nog altijd zonder goedkeuring van de bestemmingswijziging van het stadsgebouw door de gemeenteraad beslist het College op 28 januari om over te gaan tot een wijziging van de huurovereenkomst. VTM mag nu ook gebruik maken van diverse panden op de bovenverdieping. “Dit is reeds feitelijk zo,” voegt men er onbeschaamd aan toe. De huurprijs verandert niet.
In de oorspronkelijke huurovereenkomst was bepaald dat Stad er juist zou op toezien dat het VTM-programma géén belemmering zou meebrengen voor de bestaande (stads)activiteiten op de bovenverdieping. Dit is conform met een vroegere eis van Stad bij kandidaat-huurders van het gebouw. De bovenverdieping zou behouden blijven voor socio-culturele activiteiten. Nu moet dit dus plots niet meer.
Het College zal nu ook eens gaan kijken wat WTV zoal uitricht in de Oude Dekenij. Men laat een “exacte plaatsbeschrijving” opmaken van de uitgevoerde werken “ten einde de juiste stand van zaken te kennen”. Directie Facility (wie is nu weer de schepen daarvan?) kent geen juiste stand van zaken. Is er wel een plaatsbeschrijving geweest bij het begin van de werken?
Aan de gevel van het beschermd pand mocht niet geraakt. Nu heeft het College nog civielrechtelijk toestemming verleend voor het verbreden van de toegangsdeur. “Zonder dat van andere partijen hiertoe toestemming dient te worden bekomen”. Men vindt dit een toegankelijkheidsvereiste voor een horacazaak.
‘t Is schoon. Kent u nog veel zaken met een toegangsdeur waar een milieuvriendelijk wagentje kan doorheen rijden? Er zijn ook twee ramen dichtgemetseld. Gehandicapten kunnen daardoor niet meer door die ramen klauteren. Triestig.
Nu, waarom zou VTM best komen filmen in de raadszitting van 9 februari?
En WTV ook, dat via Roularta geliëerd is met VTM?
De fractieleiders van de oppositie (SP.A-Groen en Vlaams Belang) hebben een serie striemende vragen over de soap op de agenda van de komende zitting geplaatst.
Zal Vlaams volksvertegenwoordiger en raadslid Carl Decaluwé (specialist in bouwmisdrijven) zijn toornige stem verheffen? En raadslid Vincent Van Quickenborne, de minister van Economie? Zal hij een tactische plaspauze inlassen? Wat met raadslid Stefaan De Clerck, die nu als minister van Justitie ongetwijfeld geacht wordt de wet te kennen? Weet waarnemend burgemeester Lieven Lybeer wat een civielrechtelijke toestemming is?
Zal persjongen Luc Demiddele hoofdschuddend de zaal verlaten? In “Het Kortrijks Handelsblad” liet hij opmerken niet zwaar te tillen aan het bouwmisdrijf.
P.S.
Speciaal voor Luc, van Roularta. Gebruik van openbaar domein kon volgens contract ook niet zonder bouwvergunning. Een misdrijf waar we niet al te zwaar aan tillen is dat die container er nog altijd staat. En de parking van het Boerenhol is voorbehouden voor VTM-medewerkers. Niemand tilt daaraan, op voorwaarde dat VTM de retributies betaalt. Dat doen we toch allemaal? Jij toch ook?