Raadslid Eric Flo doet voorstel dat ditmaal slechts klein beetje gek lijkt: verzegelde garages

Vandaag maandag is weer gemeenteraadsdag. Het is iedere maand zo.

Bij puntje 24 zal de lach niet uit de lucht blijven, zeker als het dan 22 uur nadert en nog vele leden verveeld en dodelijk moe aanwezig zijn gebleven.
Onafhankelijk raadslid Eric Flo (voorheen VB, daarna LDD en nu weer onafhankelijke) stelt dan een vraag, maar eigenlijk gaat het om een voorstel. (Hij kan die twee soorten interventies nog altijd niet uit elkaar houden.)

Flo vertrekt vanuit een premisse die opgeld doet in de autowereld. Hij vindt dat tussen hier en één jaar tal van nieuwe elektrische hybrides op de markt zullen komen. Daarom wil hij dat het in de toekomst moet mogelijk gemaakt om bewoners in een huis met een voorgevel van minder dan 7 meter een garage te laten inbouwen in die voorgevel. Tenminste als zij zich een elektrische hybride wagen aanschaffen. Immers “iedereen mag milieuvriendelijk rondtoeren met een eigen wagen waar en wanneer men dat wil.”

Aanvankelijk konden we geen touw vastknopen aan dit voorstel: garages moeten mogelijk zijn in smalle huizen en enkel en alleen voor elektrische hybridewagens ???
Pas nu verstaan we de onuitgesproken bedoeling.
In een nog goed te keuren stedelijke verordening mag het niet meer om in smalle arbeidershuisjes de living of het salon (“de eerste of de beste plaatse”) om te toveren tot een garage.
Eric Flo ziet hierbij een ecologisch-praktisch probleem rijzen. Stel dat die bewoners zich financieel een hybride wagen met elektromotor kunnen veroorloven, dan hebben ze daarvoor een plug-in nodig. Een stopcontact. Het opladen van batterijen kan voorlopig alleen binnenshuis.

Maar wat als de koper – na het inbouwen van een garage – van gedacht verandert en bijvoorbeeld een wagen wil kopen die rijdt op aardgas. Die is nog milieuvriendelijker. Mag de bewoner dan in de “voorplaatse” een gasvulinstallatie installeren? Wat als het een hele tijd duurt eer de wagen kant en klaar is geleverd? Wat als men achteraf verzaakt aan de koop? Wat als men daar plots vooraan een winkeltje of café wil inrichten?

Flo denkt aan alles.
Citaat.
“Om misbruiken tegen te gaan kan men de garage bijvoorbeeld verzegelen tot de wagen er is. Wanneer er na bijv. 1, of 2 of 3 jaar geen verandering in komt, dan wordt de gevel in zijn oorspronkelijke staat hersteld en dit op kosten van de eigenaar of huurder.”