Kortrijks schepen en partner naar het Windsor Castle van de Britse Queen

Infra nog uitleg.

Ja, schepen van bevolking en vereenvoudiging Marie-Claire Vandenbulcke (VLD) en partner zijn vandaag al zingend en klingend vertrokken naar onze zusterstad Windsor-Maidenhead. Tot 17 mei. Normaal spoedt schepen-poco-loco-burgemeester Lieven Lybeer zich, met eega, minstens éénmaal per jaar naar de borough, maar dit keer lieten zij zich verontschuldigen. Waarschijnlijk omdat waarnemend burgemeester Lieven het nu toch wel één snoepreisje teveel vond, aangezien hij daar (met partner) pas twee maand geleden een concert heeft bijgewoond. Een beetje teveel van het goede, het ware en het schone.
Niet helemaal monsinjeur Cardijnachtig.

De reiskosten worden gedragen door Stad. 218 euro. Eventuele ‘deelnamekosten’ zijn ook voor rekening van Stad (van ons). Maar Marie-Claire en partner krijgen alvast voor 200 euro aan Britse ponden cash mee in portefeuille. Achteraf dienen zij de onkostennota’s voor te leggen.

Benieuwd wat het echtpaar achteraf zal declareren. Of zullen we het nooit weten?
De uitnodiging komt immers weer van The Worshipful the Mayor of the Royal Burough of Windsor-Maidenhead miss (madam) Dorothy Kemp, in het kader van onze zusterlijke jumelage-betrekkingen. Zal de sister city ons koppel dan waarlijk geen gratis verblijf aanbieden? Beschikt dat ‘twinning committee’ aldaar dan niet over een budget voor dit soort snoepreisjes?
Of zal onze diplomatieke vertegenwoordiging die 200 euro dan helemaal wegschenken aan de Royal British Legion?
Mag dat?
Even het probleem waarvoor we staan uitleggen.

De heer en mevrouw Vandenbulcke (VLD) representeren ons vanaf vandaag in het koninklijk kasteel ter gelegenheid van The Windsor Castle Royal Military Tattoo. Die pump is in feite al een paar dagen bezig. 250 paarden ! Minstens 500 muzikanten waaronder 200 pipers en drummers. Land- en zee- en luchtmacht doen ditmaal mee. Een VIP Hospitality Arrangement kost 150 pond, zonder VAT. Daar krijgt men een VIP-seat voor, een glas champagne, een driegangenmenu en een halve fles wijn. De duurste seat kost 60 pond per dag. De opbrengst gaat naar oud-strijders van het Britse legioen.

De Tattoo wordt eigenlijk helemaal niet georganiseerd door onze zusterstad zelf. Wel door de HPower Group van ene sir Simon Brooks-Ward. In mei 2003 kwam deze luitenant-kolonel met enkele honderden soldaten terug uit Irak, en vond het schandelijk hoe erg onderkoeld zij allemaal door Britse burgers en autoriteiten werden ontvangen. Onder de bescherming van Hare Majesteit is hij dan maar begonnen met het organiseren van Tattoo’s ten voordele van zijn soldaten, het Koninklijke Britse Legioen.

Met andere woorden, als onze schepen en eegom iets of wat betalen voor de Military Tattoo, of relatiegeschenken van Stad in onze naam uitdelen, dan steunen wij Kortrijkzanen oud-strijders uit Irak. Terwijl België (premier Verhofstadt, VLD) niet wou meedoen.

Zou de Britse Queen morgen de slotmeeting van de militaire optocht bijwonen?
Komen onze eminente vertegenwoordigers met Elizabette op de foto? Koop ‘The Telegraph’ ! Kijk naar de BBC.

P.S.
Schepen MC.VDB heeft nog altijd aan niemand (gemeenteraad, Stadskrant) vereenvoudigd uitgelegd wat zij – met man en macht – is gaan doen in Dakhla (Marokko). Een week lang, op kosten van Stad.

Wat is een Tattoo?
Dat is een tap toe.
Als je bijvoorbeeld in een Kortrijks café als den Boulevard en consorten op een bepaald uur nergens nog iets mag nuttigen, dan is de tap toe. Engelse soldaten hebben die uitdrukking verengelst, al van in de zeventiende eeuw, in het kader van een horecaplan.