Nieuwjaarsreceptie van Stad zonder bier, zonder oliebollen, zonder warmte, zonder orkest

Update
Volgens het “Kortrijks Handelsblad” van 15 januari was Bockor wel bereid om bier te leveren, maar een ambtenaar (!) heeft de biervoerders ter plekke weggestuurd
.

Vorige zaterdag 9 januari ging op de Grote Markt de traditionele nieuwjaarsdrink door voor de Kortrijkse bevolking.
Geen volk. Le TOUT COURTRAI ontbrak volkomen. Houden Kortrijkzanen niet van hun Stad, of van mekaar?
De eerste mededeling in de speech van de wnd. burgemeester Lieven Lybeer sloeg op het feit dat er omwille van de vrieskou geen bier zou getapt worden. Was me dat een koude douche zeg! We kregen lauwe, morsige soep en bar slechte Glühwein te verduren.

Per procent alcohol is de moleculaire concentratie 0,22 mol/l wat een vriespuntverlaging van 0,45° C meebrengt. In Nederlandse cafés schenkt Heineken met een bevroren tap (ice cold, met ijslaag!) van -4° C. In Britse pubs wordt getapt bij een temperatuur van min 4,4 graden Celsius. Dit is beneden het vriespunt van 2,5 graden. Want – Lieven, zeg dat eens aan leverancier Bockor – bier bevat behalve water ook een beetje alcohol en als je water onder druk zet krijgt het geen kans om uit te zetten en bevriest het niet.

In Menen was er afgelopen zaterdag ook een nieuwjaarsreceptie met honderden enthousiaste bewoners, ook uit Lauwe en Rekkem want van daaruit waren er gratis bussen ingelegd naar het centrum. De vrieskou belette niet dat er daar frieten werden geserveerd, en oliebollen, pannenkoeken, hutsepot, appeltaart, popcorn, pizza, kippenboutjes, pasta en ga zo maar door. Stad Menen gooide er ca. 20.000 euro tegenaan.

In Gent was er op zondag feest, en wat voor een. Voor 33.000 euro gratis drank voorzien. Jupiler (blauw!), Kerstbier, cava, drie soorten jenever, fruitsap, chocolademelk. In een dik uur tijd waren alle 3000 “Gentse mokken” uitverkocht. De catering werd via een overheidsopdracht gegund aan de vzw Uitbureau. Via een loting kreeg de jeugdbeweging VKSJ Sint-Paulus de verantwoordelijkheid voor de service.

Bij ons in Kortrijk is de traditionele leverancier steeds weer Bockor. Voor het bier was het budget zoals vorig jaar geraamd op 3.000 euro. (In 2007: 2.750 euro.) Voor de Glühwein was er ook weer 2.000 euro voorzien.
De opbouw van tenten, de bediening en de afbraak werd zoals vroeger gedaan door 12 personen van de vzw Tinekesfeesten. 1.000 euro. (In 2006 ging het nog om 2.500 euro !) De scouts van Groeninge kwamen af met drie patrouilles voor 600 euro.
Andere kosten: muziekband Freddy Saget (700 euro, niet gezien!), broodjes voor de medewerkers (150 euro), lunch voor de band die er niet was (150 euro), soep (750 euro), huur geluidsinstallatie (1.500 euro).
Voor de verwarmingselementen die we niet hebben gezien of gevoeld: 500 euro.

Totaalbudget voor het feest van dit jaar: 10.350 euro. Net als vorig jaar.
Toen er in 2006 nog oliebollen waren te verkrijgen dacht men aan een kostenraming van 12.720 euro. Die kostten toen aan de stadskas 1.200 euro.

Hoeveel volk verwacht de dienst protocol en evenementen normaliter op onze nieuwjaarsdrink?
Misschien af te leiden uit het aantal voorziene herbruikbare bekers: 10.000.

Waarom bemoeit de gemeentelijke vzw Feest In Kortrijk (FIK) zich niet een keer met de zaak?