Pär Ongeluck, onze Kortrijkse compostmeester

Het ontgaat de lezer niet.
Van alle kanten uit men zijn tevredenheid over de stijgende kwaliteit en relevantie van de Kortrijkse politieke berichtgeving op de regionale bladzijden van onze papieren perse (die van de dode bomen) en zelfs die van de elektromagnetische golven. Maar naar de redenen daarvan heeft men het voor het gissen.
Het is simpel.
Steeds meer beroepen onze persjongens zich op wat zij hebben vernomen via de weblog van Marc Lemaitre (“kortrijklinksbekeken“) en van deze KW. Aangezien Lemaitre raadslid is citeert men hem meestal wel bij naam, maar men hoedt er zich voor om daarbij rechtstreeks te verwijzen naar zijn stadsblog.
Door KW laat de reguliere pers zich ook vaak inspireren om (soms na een week of zo) een of ander onderwerp aan te snijden. Om het stuk enigszins als origineel te laten uitschijnen voegt men er dan iets aan toe, bijvoorbeeld na raadpleging van een of ander schepen. Of men laat iets weg, dat kan ook. In “Het Kortrijks Handelsblad” heeft men het een keer gepresteerd om zonder bronvermelding ongeveer letterlijk een kommentaarstuk van onze senior writer over te nemen.

Niet dat we ons daar veel zorgen over maken.
De burgerjournalistiek is een niet meer weg te denken nieuw media-fenomeen waarbij de nieuwsgierige lezer enkel zijn voordeel kan mee doen. Reguliere media hebben gewoon teveel obediënties. Meer speciaal onze plaatselijke persjongens hebben daarbij nog de handicap dat het meestal gaat om freelancers met te weinig tijd. Of ook te weinig durf. En ze kregen de opdracht om zich bezig te houden met wat de lezers zogezegd interesseert: banaliteiten. En geen stuk zonder foto’s.

Zowat een jaar geleden is er een nieuwe Kortrijkse stadsblog verschenen. Van iemand die zich voordoet als compostmeester, maar dan pär ongeluck. U zult hem in onze regionale printedities waarschijnlijk nooit geciteerd zien want de papieren pers alhier is voor hem de gebeten hond. Journalisten zijn allergisch voor kritiek, gewoon als zij zijn om altijd en overal met veel eerbied en onderdanigheid benaderd te worden. De Perse is daar !

Zo nu en dan publiceert onze compostmeester heel informatieve stukken.
Bijvoorbeeld over de mythe dat Stefaan De Clerck ( “knackworst” is de koosnaam) in zijn vorige ambtsperiode als minister van Justitie tientallen wetsontwerpen heeft laten goedkeuren. De werkgelegenheid die ogenschijnlijk zal gecrëeerd worden door het winkelcentrum ‘K in Kortrijk” (“het Gouden Kalf“) volgt hij op de voet.

Zie dus http://perongeluck.wordpress.com.