Verkiezingsuitslag Marie De Clerck volgens Kortrijks Handelsblad (LIENTJE)

Op pagina 14 wijdt het weekblad “Het Kortrijks Handelsblad” van vrijdag 18 juni (DE “Krant van West-Vlaanderen”) enig kommentaar bij de uitslag van enkele lokale kandidaten bij de parlementsverkiezingen van vorige zondag.
Bij een foto van Marie De Clerck kopt men: “De kracht van een naam”. Marie De Clerck (schepen in Wevelgem) is immers de dochter van de welbekende minister en titelvoerend Kortrijks burgemeester Stefaan De Clerck.
Subtitel is: “MARIE DE CLERCK VERKOZEN VOOR SENAAT”“.
Tja. Auteur van het stuk is een scribent genaamd (Lien). Zeker beetje freelance? Heeft zeker een beetje journalistiek gevolgd in Roeselare? En Marie had ooit een job bij Roularta, uitgever van het weekblad. Marketing.

Wat weet onze Lien nog zoal?
In de inleiding (peptalk) staat te lezen dat Marie vanuit de 24ste plaats 37.181 voorkeurstemmen behaalde. Dat van die plaats is juist. ‘t Was wel de voorlaatste, en die valt toch nog op bij de kiezer. Vlakbij Schouppe. Het aantal voorkeurstemmen is evenwel onjuist. Dat moet zijn: 35.181 voor het nederlands(talig) kiescollege dan, en voor de Vlaamse kieskring gaat het om 33.481 naamstemmen.

Lien weet nog dat de Wevelgemse schepen in haar kanton Menen 1.400 stemmen achter haar naam kreeg. Dat moet zijn 1.411. (Marie vindt dit een leuk resultaat. Dat is ook leuk, een kandidaat die zijn resultaat leuk vindt. Politiek is leuk.)
Het persmeisje Lien verwijst nog naar een uitslag van Marie bij Europese verkiezingen. Over welke verkiezing het juist gaat komen we niet te weten. Vermeld stemmenaantal: 97.000. Nou, dat is dan weer een afgerond getal, want in de Europese parlementsverkiezingen van 2004 behaalde Marie in het nederlandstalig kiescollege 97.606 naamstemmen, en in de Vlaamse kieskring 91.719 stemmen. Zij kreeg toen de vijfde plaat op de lijst.

Bij de Europese verkiezingen van 2009 was Marie geen kandidaat. Vreemd, zeer vreemd, want opnieuw herhaalt Marie De Clerck NU in het stuk van Lien een aloude ambitie. Marie ziet haar politieke toekomst niet in het federaal of Vlaams parlement.
We citeren Marie, bij monde van Lien: “Mijn ambities liggen op het Europese vlak. Samen met mijn engagement op het lokale vlak lijkt me dat een goede combinatie.” Bon. Verhuizen naar Wevelgem om Europeeër te worden? (Marie krijgt van vader Stefaan wel nu en dan een lucratieve opdracht voor het uitwerken van een Europees streekproject: Secret Gardens, Futurotextiel. )

De kracht van een naam
Ja, die kracht wordt goed geïllustreerd met de uitslag van Dominique Dehaene uit Ieper. Dat is niet de zoon van Jean-Luc ! Niettemin staat hij op de derde plaats gerangschikt inzake voorkeurstemmen van West-Vlaamse kandidaten voor de Senaat (42.407 stemmen). En Sabine De Béthune (woont zij wel in Kortrijk?) komt op de tweede plaats (59.484 stemmen). Vierde is dus ons Marie.

Volgens “Het Kortrijks Handelsblad” is Marie best tevreden met haar resultaat.
Reden voor Kortrijkwatcher om een vergelijking te maken van haar resultaten bij de recente senaatsverkiezingen en de Europese van 2004. Mogen we even, in alle sereniteit?
Totaal Senaat 2010: 35.181. (Europa toen: 97.719).
In de provincie: 16.067. (Toen 39.710).
In het kanton Menen: 1.411 (2.245).
Kanton Kortrijk: 3.008 (7.938).
Kanton Harelbeke: 1.340 (4.119).

Marie!
Bij de Europese verkiezingen van juni 2009 deed jij niet mee. Kortrijks raadslid Franceska Verhenne wel, zonder enige Europese ambitie. Haar job is: OCMW-voorzitter blijven. Welnu, zij stond toen op de tiende plaats en behaalde niettemin nog 30.477 naamstemmen.

Naschrift over de politieke carrièrre van Marie
Tot in 2003 dacht geen haar op haar hoofd er aan om in de politiek te gaan. Basket was haar leven. Mode, wijntje, reisjes. De beau monde. BCBG.
Bij de Europese verkiezingen van 2004 kreeg zij de vijfde plaats op de lijst en daarbij bekende ze dat dit “enkel en alleen te danken was aan haar naam” (“Het Laatste Nieuws” van 9 maart 2004). Haar slogan was: “100 % Marie, 50 % De Clerck“. Over Europa wist ze niks te vertellen.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 deed ze al meteen een gooi naar het burgemeesterschap in Wevelgem. “Ik ben er klaar voor.” (HLN van 11 april 2006.) Als optrek naar Kortrijk? Zoiets nam Marie zich ooit voor in het weekblad “Knack”. Maar in de Wevelgemse gemeenteraad van januari dit jaar gelogenstraft. “Mijn ambitie situeert zich in Wevelgem.” (Nog voor 20 jaar, vanwege gedane investeringen in haar woning aldaar…)