(Breaking news) Naar een koffiemuseum in De Oude Dekenij van Dell’Anno?

Het ziet er wel zo naar uit.
De bvba Clausix is failliet. Dat weet u al lang en is hier op KW min of meer toch voorspeld. Ja?

Claudio Dell’Anno sloot met Stad een erfpachtovereenkomst voor 27 jaar voor het pand “Oude Dekenij”. De overeenkomst wordt momenteel verder gezet door de curatele die een overnemer zoekt.
De belangrijkste kandidaat is momenteel de NV-Koffiebranderij Deprez. Ook gekend en bekend onder de naam Viva Sara uit Anzegem-Vichte. De NV exploiteert in de Leiestraat het befaamde “Kortrijks Koffiehuis”.

De NV Deprez wil in het licht van verdere onderhandelingen op korte termijn het standpunt van de stad kennen met betrekking tot een aantal zaken.
Tja.
Nu moet u dit weten.
Op 16 juni 2008 verscheen – tot ongenoegen van burgemeester Stefaan De Clerck – op de Kortrijkse website plots het bericht dat de Oude Dekenij te koop stond. Voor 1 miljoen euro. Later verwijderd.
De ene kandidaat (de koffiebranderij) wou niet opdraaien voor de renovatie- en verbouwingskosten, de andere (een cateringbedrijf/slagerij) wou een lagere (huur)prijs.
Eigenlijk gonsde het al in het jaar 2006 van geruchten dat er in de Oude Dekenij misschien een koffiemuseum/hotel zou komen. Schepen Jean de Bethune is nooit heel open geweest over de vele aanslepende onderhandelingen met diverse kandidaten uit het verleden.
Het wordt (financieel) ingewikkeld, die overname. Zie maar eens onze vele vroegere reportages over de erfpachtovereenkomst. Nu nog gissen naar de macht van lobbyisten bij schepenen en de twee burgemeesters.

P.S.
Toen Peter Deprez barista-kampioen werd (meesterkoffiezetter) kreeg hij bij de installatie van de nieuwe gemeenteraad in januari 2007 van burgemeester Stefaan De Clerck de gelegenheid om aan alle raadsleden een presentje te overhandigen.