Originele en innoverende projecten

Vlaams minister van Steden Freya Van den Bossche verleent verenigingen en instellingen eventueel subsidies voor innoverende en experimentele projecten die bijdragen tot duurzame en creatieve steden. Openbare instanties mogen niet meedoen. Verenigingen met rechtspersoonlijkheid wel. Dus ook vzw’s. De projecten moeten plaatsvinden in Antwerpen, Brugge, Brussel, Genk, Gent, Hasselt, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas, Torhout of Kortrijk.

Volgende projecten worden beoogd:
* Inspirerende projecten die ook waardevol kunnen zijn voor andere steden.
* Initiatieven die de samenwerking tussen de Vlaamse steden bevorderen als steun voor een innovatief, effectief lokaal stedelijk beleid.
* Projecten die werken aan kennisuitwisseling van stedenbeleid en kennisopbouw, ook met kleinere steden.

Kortrijkwatcher heeft op alle mogelijke platformen al enkele van dit soort projecten voorgesteld.
Bij één daarvan beloofde de burgemeester (Stefaan De Clerck) om het voorstel ter studie te leggen bij Leiedal. Niets van in huis gekomen. (Leiedal weet zelfs nergens van.) Het ging om de invoering van een waterbus op de Leie, van Menen tot eventueel Harelbeke.
Ander voorstel was de bouw van een sprookjesachtig paaldorp op een uitgestrekte vijver op de plaats waar de kliniek van de Loofstraat (Maria’s Voorzienigheid) zal worden gesloopt.
Nog een ander was de bouw van poorten aan de toegangswegen van onze stad.
En dan was er nog het voorstel om Kortrijk gedurende een jaar om te toveren tot een “perplexe Stad“. Dat project heeft het stadsbestuur ingediend om Kortrijk eventueel gebombardeerd te krijgen tot “Vlaamse cultuurstad 2010”. Oostende heeft toen gewonnen. (Een doorgestoken kaart was dat.) Maar Stad doet er niets aan om van dit allesomvattend project ook maar een deeltje uit te voeren.

De projectaanvragen moeten voor 25 oktober ingediend.
Zie voor meer info en het inschrijvingsformulier: www.thuisindestad.be. De subsidies bedragen minstens 7.500 en maximum 30.000 euro.
Wie doet mee?

P.S.
Er was nog een voorstel. De invoering van een stadsmunt. Ach ja, je moet hier een beetje tot de inner circle behoren van Stefaan De Clerck om er iets door te krijgen. Beetje VIP zijn of BV. Beetje vriendje van ons-kent-ons. Dat. En dat is Kortrijk.