Nieuwe wagen voor burgemeester komt zo

Minister Stefaan De Clerck kijkt reikhalzend uit om opnieuw zijn ambt als Kortrijks burgemeester op te nemen. In afwachting van gouverneurschap in West-Vlaanderen? Heel de rimram bij Justitie is hij kotsbeu. Ziet er geen doen meer aan. Des te meer omdat zijn vroegere Audi (dienstwagen 103) nu wordt vervangen door een splinternieuwe BMW 520d. Topsnelheid 223 km. Zes versnellingen vooruit. Rijbereik 1.186 km. Gemengd verbruik 8 liter. Veel bagageruimte.

De wagen is aangeschaft via de formule van operationele leasing (iets waar het stadsbestuur vroeger erg op tegen was, – nu afhankelijk van de directie die beslist) en daarbij raamde men de uitgave op 60.000 euro of 72.600 euro inclusief BTW. Het is opmerkelijk minder geworden: 45.216 euro, of 54.251 euro met BTW. Huurprijs voor een periode van 60 maanden. Deze totaalsom zal maandelijks verrekend worden. 753,61 euro exl. BTW, ofwel 911,87 euro met BTW. De vaste maandprijs slaat volgens het bestek op de afschrijving, het onderhoud, een omniumverzekering, vervanging winter- en zomerbanden, gebruik van vervangwagen. Er waren nog enkele andere gunningscriteria, over milieu en zo, maar daar heeft kortrijkwatcher geen zicht op.

Drie firma’s waren uitgenodigd om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure: Dexia Lease Services (Sint-Joost-ten Node), NV Monserez (Kortrijk) en Novabil (Kortrijk). Monserez deed niet meer mee. Dat Dexia het zou halen stond in de sterren geschreven. Vorige keer wonnen ze ook en komt daarbij dat de firma bij de offerte twee varianten heeft ingediend. Mag dat?? Een Volvo S60 (voor 44.251 euro met BTW) en de winnende BMW 520d. Novabil kwam ook met een Volvo S60 op de proppen voor 43.873 euro (incl. BTW). Waarom geen variant of drie?

Opties

Nu nog even wachten om te zien wie de wagen mag leveren en onderhouden. (Hebben we hier een stadsgarage of niet? Bijvoorbeeld in samenwerking met het OCMW?)
Vorige keer (met de Audi) was dat garage Vanderhaege. Hoe, waar en wie beslist hierover?
Met die Audi heeft Stefaan De Clerck de maandprijs toen opgedreven door er ACHTERAF (na de offertes) nog allerhande opties aan toe te voegen. Gadgets in feite. BlingBling. (Is hier al verteld, op KW). Dat was niet eerlijk. Kosten hiervoor kunnen ferm oplopen. Eén van onze meer begoede lezers kocht inderdaad onlangs zo’n BMW voor 51.800 euro en liet er in en op die wagen enige gadgets installeren zodat het geval hem uiteindelijk 90.605 euro kostte. Een optie is bijvoorbeeld: nachtzicht met infraroodcamera.

Natuurlijk heeft de burgemeester van een centrumstad als Kortrijk een wagen met enige uitstraling nodig. Van zodra kortrijkwatcher de nummerplaat kent, zullen we de kentekens in deze gazet publiceren. Zodat de camera’s van onze politiezone de wagen kunnen identificeren. En stel u voor dat we de wagen op een zomerse dag herkennen op de Route du Soleil. Zwaaien! Een Belg ! Trajectcontrole !

P.S.
Onze kuisvrouw oppert: “In een stad van innovatie en creatie en design waren andere mogelijkheden.” Ja, wat moet je daar nu op zeggen?