Gladheidsbestrijding, wat kost dat? (2)

UPDATE

Tijdens het redigeren van ons vorig stuk (van enkele uren geleden) over de prijs van strooizout was onze onderzoeksjournalist wegens fileproblemen afwezig op de redactie, zodat de senior-writer van de regionale eindredactie moest toegeven dat hij niet wist tegen welke prijs Stad Kortrijk tonnen “chemische smeltmiddelen” zou kunnen aankopen. Nu weten we het wel, want onze medewerker Dieppe Throot heeft de kans gezien om even te twitteren.

Stad had dus gedacht om strooizout te kunnen kopen aan 50 euro per ton, of 60,50 euro inclusief BTW.
Het is 65,34 euro per ton geworden, BTW inbegrepen. De winnaar van de openbare aanbesteding is net als vorig jaar de bvba Quatannens uit Gistel-Snaaskerke. Voorafgaand aan de vorige winterperiode vroeg die firma nog 58,44 euro. Andere inschrijver (alweer slechts twee kandidaten) was opnieuw de NV Zoutman uit Roeselare. Hij eiste niet minder dan 86,52 euro per ton, terwijl vorig jaar slechts 67,34 euro was gevraagd.

Gelukkig is de vraagprijs ten opzichte van de raming nog net niet met 10 procent gestegen. Indien dit wel het geval was geweest, dan had de zaak in spoed voor de gemeenteraad moeten komen, en zaten we nu misschien zonder strooizout op onze Kortrijkse gemeentewegen…

P.S. (1)
Er bestaan diverse soorten wegenzout. Wat voor soort (kwaliteit) Stad op het oog had weten we niet. De firma’s die Stad heeft aangeschreven vermelden op hun website geen prijzen.
PS. (2)
Kan een gemeente geen tonnen van dat zout inkopen als de prijs wegens vraag en aanbod nog laag is? Leveranciers doen dat ook. Speculeren is vooruitzien. Soort van efficiënt bestuur.
P.S (3)
Stel dat er een of ander raadslid zou vragen aan schepen Leleu naar bestekken van andere gemeenten, en prijszettingen.