56 handelszaken in de schulden bij Stad

Zo nu en dan stelt de directie Financiën een lijst op van handelszaken die niet op tijd hun facturen betaalden inzake de retributie voor de ophaling van hun bedrijfsafval. Als die handelaars dan na een zoveelste aanmaning nog niet betaald hebben, worden ze geschrapt uit de ophaalronden. Men kan wel opnieuw inschrijven, mits betaling van onkosten en nog een retributie.

Schepen Alain Cnudde is daar allemaal heel tolerant in. Zo wordt telkens opnieuw de vervaldatum nog een keer met een maand opgeschoven. Of meer. Voor het vierde kwartaal van vorig jaar bijvoorbeeld kregen wanbetalers nog tot in juni van dit jaar de gelegenheid om hun schulden te vereffen. Stad Kortrijk is wel ondernemingsvriendelijk! Er zijn handelszaken die al meerdere keren te laat hebben betaald, daarbij geschrapt werden en achteraf toch weer zijn toegelaten tot het betalend ophaalsysteem.

De laatst opgemaakte overzichtslijst van wanbetalers slaat op het tweede kwartaal van 2010 (april-juni). De aangesloten handelszaken krijgen nog tijd tot 3 december om hun openstaande facturen te vereffenen. Soms gaat het om kleine bedragen (15 euro), maar soms ook om méér dan 2.000 euro. In het totaal nu, voor dat tweede kwartaal: 16.350 euro.
Je zou ervan versteld staan als je wist om welke zéér goed bekende handelszaken het gaat. Cafés, winkels, hotels, drukkerijen, uitzendbureaus, garages. Er is zelfs een zaak bij waar raadsleden aandeelhouder of bestuurder van zijn. Een andere die gesteund wordt door de Vlaamse overheid: Jongerenwelzijn (Kasteelkaai). Een soort gesubsidieerde non-profit organisatie nog: cvba Clarus. Die mogen we hier dus wel gerust vermelden. Voor de namen van de andere privé-handelszaken (nog 54 !) doet kortrijkwatcher aan zelfcensuur… Tja.