Maak eens een “omweg” naar het kerkje van Vichte

Hier in Kortrijk is niemand sant in eigen land. Algemeen geweten. Tenzij Ozark H. die verhuist. Verre buitenlanders en vriendenkring van Stefaan De Clerck krijgen ter stede voorrang in het kunstenaarsgebeuren. In de urbanarchitectuur. In alles.

Daarom wijdt kortrijkwatcher geheel uitzonderlijk een stukje aan een Kortrijkzaan, Lieven Neirinck ( wonende, woonachtend, gevestigd Meensesteenweg 22) en zijn kunstenaarscollectief “Het Pakt”.
Lieven is een videast, een conceptionalist, tevens multimediaturbospecialist. Kortom, een artiest.
Aanstaande vrijdag 7 januari vindt er in de Oude kerk te Vichte (20 uur) een vernissage plaats van zijn “10 jaar conceptuele fietsexploraties in Europa en omstreken”. We verklappen niets, maar zeggen nu al dat de afwezigen ongelijk zullen hebben. Naam van het evenement: “Omweg”. (Lieven volgt meridiaancirkels over geheel de wereld.) Zal daar weer zijn broek aan scheuren.

In Gent dan pakt het kunstenaarscollectief straks (27-29 januari, vanaf 18 uur) uit met een ongeziene “Duck Soap”. Dit ter gelegenheid van het Lichtfestival aldaar aan het water van het Duivelsteen. (Zo’n stedelijke vzw als “Feest in Kortrijk” met Eiland van Licht kent het eenvoudige bestaan van Neirinck en zijn collectief niet.) Ja. Daar kunnen we de avonturen meemaken van ene Richard Bonzo die op 25-jarige leeftijd zijn loopbaan als advocaat opgaf om eendenlokker te worden. Met zijn systeem gebaseerd op specifieke lichtstralen, geluidsgolven en draaibewegingen reist hij de wereld rond. Verwerkt daarmee een trauma, opgelopen toen hij op vijfjarige leeftijd een desastreuze eendenjacht kon meemaken. Nog wel met zijn vader.

Kernleden van “Het Pakt” zijn nog Jan Bossier (een elektronentemmer) en Jef Byttebier (DE droomvogelontwerper en zelfverklaarde klankenspecialist). Karel Soelaert is daarentegen wel eens de probleemoplosser. Dan heb nog die alom miskende schrijver met andere obscure beroepen, de Luc Vandrome.
In Stuttgart, Velbert, Lissabon, Rennes, Terschelling, Utrecht, Besançon, Parma, Chaumont-sur-Loire, – noem maar op -, kent de plaatselijke bevolking Neirinck en zijn bende wel. Dankzij evenementen en exploten zoals “Het raadsel van de schimmen”, “Overdoose”, “Geroezemoes in de oase”, “Open Velo”, “Annunciaties”, “Sound of the Whales”, “Verhef uzelf”, “Fado Morgana”, “Ceci n’est pas un bus”, “El Sol”.

P.S.
De fietsexploraties in Vichte zijn nog mee te beleven tot en met 23 januari, telkens op zaterdag en zondag van 15 tot 22 uur.
Zie ook nog www.hetpakt.com. Wel nog niet geactualiseerd.