Naar budgetwoningen op stadsgrond met het SWOK

Het SOK, dat kent u. Het is ons stedelijk bedrijf waar u stilaan via kortrijkwatcher meer over weet dan gemeenteraadsleden.

Nu komt er een SWOK, dat wil zeggen een Stedelijk WoonOntwikkelingsbedrijfKortrijk. Initiator daarvan is Filip Canfijn, directeur – of in elk geval grote baas – van onze dienst Stadsplanning en Stadsontwikkeling. Een naam om te onthouden, voor wie belangstelling heeft over wat in Kortrijk aan de hand is, qua RO althans. (Voor marxisten, de onderbouw bepaalt de bovenbouw.) Schrijft soms eigengereide opinies in kranten, over andere steden, dat wel. Je ziet hem nergens ofte nooit NERGENS in de stad, NERGENS , – typisch – maar heeft hier achter de schermen veel te zeggen hoor. Is een drijvende kracht. De bevoegde schepen is de liberaal Wout Maddens.

Bedoeling is dat de stedelijke woonregie gaat wegen op de koop- en huurprijzen in onze stad. Wegen, ja. HOE? Door de markt te verstoren zeker? Te liberaliseren, zal raadslid en VLD-minister Quickie zeggen. Door het bouwen van “budgetwoningen” op stadsgronden. Er is alreeds een SWOK-taskforce opgericht die een en ander moet bestuderen: wat zijn de financieringsmogelijkheden? waar liggen er grondopportuniteiten? wat zijn de juridische aspecten? Die taskforce bestaat uit drie geledingen: een werkgroep (met Canfijn en Trui Tydgat van het SOK), een klankbordgroep (voornamelijk ambtenaren), en een politieke groep (schepenen).

De taskforce zal het nog knap lastig krijgen.
Zou zich misschien eerst nog kunnen inzetten voor het proefproject “kop van Prado”. En tenminste dit project nog dit jaar tot een goed einde brengen. Hoelang sleept dat spel nu al aan? De Zuid-Westvlaamse Sociale Bouwmaatschappij is al jaren aan het bedenken wat men gaat doen met die vuile hoek (nu parkeerterrein en oord van verderf) van de Sint-Denijsestraat en de Zwevegemsestraat. Stad heeft in die buurt ook diverse panden aangekocht. In 2008 bijvoorbeeld voor 400.000 euro. En voor dit jaar moet er nog een begrotingswijziging komen want men wil nu ook het perceel dat eigendom is van de Bouwmaatschappij verwerven. Ja.

“De kop van Prado” zou nu bestaan uit een buurtwinkel of een kleine supermarkt of kantoren of een “servicepunt” (strijkhulp, boodschappendienst). OF-OF en niet EN-EN? Op niveau 1 zou er een kinderdagverblijf komen. En op niveau 2 dan die fameuze budgetwoningen. Het Stedelijk Ontwikkelingsbedrijf (SOK) is de bouwheer en krijgt opstalrecht op de stadsgronden. In de feiten zal men natuurlijk werken met een privé-ontwikkelaar.

Het hele project zou naar schatting 4.560.000 euro kosten. Maar Stad (SOK) verwacht een verkoopwaarde te realiseren van 4.050.000 euro.
Wat ons zeer benieuwd is de vraag of Stad de grond in langdurige erfpacht zal weggeven. Bijvoorbeeld voor 99 jaar. De budgetwoningen zouden hoogstens 170.000 euro mogen kosten. En gaat het om een casco-oplevering? Dat is interessant voor doe-het-zelvers en zwartwerkers.

P.S.
Over dit project staat uit de aard der zaak weeral nog niets te lezen op de website van het SOK.
Intussen neemt kortrijkwatcher nogmaals van de gelegenheid gebruik om een idee over budgetwoningen te lanceren. Smijt die kliniek van de Loofstraat af. Maak er een grote vijver van met een sprookjesachtig paaldorp.