Naar een autonome passantenhaven

UPDATE
Zie onderaan !

Kortrijk-aan-de-Leie telt twee passantenhavens. Een tegenover het huis van Stefaan De Clerck langs het Guido Gezellepad (120 meter aanlegsteigers) en nog een langs de Handelskaai (70 meter).
In maart (ja!) is een offerte uitgeschreven voor de aankoop en plaatsing van vijf aansluitzuilen met telkens een aantal elektra-aansluitingen en drinkwateraftappunten. (Waarom weet niemand want er zijn nu al aansluitingen aanwezig.) Maar voor de veiligheid op de pontons en de privacy van de pleziervaarders wou men ook nog een afrasteringsysteem met vier toegangspoorten aan de jachthaven van het Gezellepad. (Kent er iemand een afgerasterde passantenhaven?) Geraamde totale kostprijs toen: 39.990 euro, BTW incluis. 33.050 euro zonder BTW. Het bestek voorzag nog een optionele prijsvraag voor een betaalsysteem met (oplaadbare) betaalkaarten en een toegangscontrole.

Er werden drie firma’s aangeschreven: Seijsener Recreatietechniek uit Brecht, Baeck&Jansen uit Balen, Backton LC Production uit Ranst. Twee hebben geantwoord. Blackton vroeg voor de aansluitzuilen plus de afrastering met toegangscontrole 33.275 euro (excl. BTW) en Seijsener 29.930 euro. Dat viel dus mee. Maar de opdracht is tot op heden (september) nog altijd niet gegund. Integendeel, er is een nieuw bestek opgemaakt.

De dienst toerisme wil absoluut dat de passantenhavens autonoom functioneren, dat wil zeggen zonder eigen personeel (zonder havenmeester ook?). Havenrecreanten die aanmeren zullen zich via een automaat met hun bankkaart een betaal- en toegangskaart moeten aanschaffen. De aansluitzuilen op de steigers krijgen een kaartlezer én een meetmodule. Ook de toegangspoortjes (aan het Gezellepad) krijgen een kaartlezer.
Het nieuwe bestek ziet er dus zo uit:
– Perceel 1: vijf aansluitzuilen voor elektriciteit en drinkwater. Geraamde kostprijs nu, inclusief BTW: 16.637 euro.
– Perceel 2: afrastering en toegangspoorten aan het Gezellepad voor de prijs van 15.246 euro.
– Perceel 3 (nieuw): twee betaalautomaten met bijkomende uitrusting voor de zuilen en toegangscontrole, plus levering van 100 betaalkaarten voor 47.916 euro.
Totaal geraamde kostprijs (met BTW) wordt nu 79.799 euro. Men hoopt op 50 procent subsidies.

Er zijn nu voor de klucht ook twee nieuwe kandidaten uitgenodigd: Arabel NV uit Itterbeek en Demedts Marine bvba uit Sint-Eloois-Vijve.
De dienst toerisme vindt het aangewezen dat het geheel van de werken door één en dezelfde firma wordt uitgevoerd. Arabel heeft iets te maken met transformatoren en Demedts verkoopt boten. (Op de KW-redactie denkt men dat Seijsener zal winnen.)

P.S.
– De havenmeester nog niet kunnen bereiken voor commentaar.
– Op de begroting van dit jaar is voor de passantenhavens 250.000 euro ingeschreven en men verwacht een toelage van 105.000 euro.

UPDATE (20u45)
De huidige havenmeester Daniël Spriet weet nergens van! Weet van toeten noch blazen! Is nergens van op de hoogte!
(Voor zijn job wordt hij ook niet betaald.)