Fantastic !

Je kon het al een tijdje lezen op de site van Lille3000. Van 6 oktober 2012 tot 13 januari 2013 is er een en ander te beleven in Rijsel. “Le public se frottera les yeux.” Thema van de evenementen: “Fantastic 2012”.
“Le visiteur qui parcourra Lille et ses alentours sera confronté au surnaturel, au merveilleux, à l’ étrange, à une réalité sublimée et parfois à la distorsion du temps et de l’ espace.”

Meteen hebben onze Kortrijkse cultuurbonzen inspiratie (centen) gevonden voor de realisatie van een soort stadsfestival in Kortrijk. We doen gewoon mee! Ons eigenste festival zal dus ook Fantastic heten en “het surrealisme, het onzegbare, het ongelooflijke” als thema naar voren schuiven. Samen met Lille en Tournai is er een Interreg-dossier ingediend om Europese subsidies te verwerven rondom zes acties. Voor een totaal budget van 1,6 miljoen euro.

In een eerste fase gaat het om drie acties (waarvan enkel de derde echt nieuw is):
Editie 3 van Futurotextiel.
Zal in oktober volgend jaar te zien zijn in Tourcoing en komt in het najaar 2013 (?) als reizende tentoonstelling naar het Vlasmuseum en de Budafabriek.
Design
Week van het Ontwerpen (juni 2012), opstart Budafabriek (september 2012) en Biënnale Interieur (oktober 2012).
Participatie
Men zal “amateurprojecten” in de kijker zetten: fanfares komen in oktober naar Lille en in november 2012 naar Harelbeke. Gekostumeerd.

De tweede fase mikt eigenlijk op 2015, het jaar waarin Mons culturele hoofdstad wordt.
Ter voorbereiding van wat men “Eurometropool3000” noemt (een werktitel, en aan elkaar geschreven) zal als eerste actie een denktank worden opgericht. De ander twee acties zijn gericht op communicatie en coördinatie. Deze tweede fase wordt uitdrukkelijk door stad Kortrijk met 138.375 euro gefinancierd.

Men zegge het voort.