Markante punten in de partijprogramma’s

– “Groen” kwam als eerste partij in Kortrijk klaar met haar verkiezingsprogramma. Slogan: “Echt anders”. 30 pagina’s, met veel aandacht voor de deelgemeenten (nog 7 blz.).
– Het programma van de SP.a heet “Samen Kortrijk” en telt 21 pagina’s. De punten zijn tot stand gekomen in samenspraak met de bevolking.
– “U bent Kortrijk” zegt de CD&V over 23 pagina’s. Er zijn ook zeven prioriteiten opgesomd, over 4 pagina’s.
– De PVDA+ heeft het over “Recht op de Stad”. 7 pagina’s.
– Het programma van de N-VA is vandaag verschenen. Niet minder dan 45 bladzijden. “Denken, durven, doen” is de leuze.

Eigenaardig. Het blijft nog wachten op een tekst van de VLD. We weten al wel dat de partij absoluut intelligente camera’s (met nummerplaatherkenning ) wil op de invalswegen, en zelfs zal weigeren in een coalitie te treden als dit punt niet is opgenomen in het bestuursakkoord. Voorts liet lijsttrekker Q al weten dat er zal moeten bespaard worden. Vandaar: een nieuwe bibliotheek én tegelijk een tramverbinding met Kortrijk-zuid zal er waarschijnlijk niet inzitten. (Extra-bijlage van Knack, dd. 26 juni, pag. 11.)

Het Vlaams Belang laat ook op zich wachten.

Stilte ook nog van de kant van onafhankelijk raadslid Eric Flo. (Hij heeft naar verluidt een lijst ingediend, maar zijn papieren zijn niet in orde.) Indertijd had hij het over een partij met de naam “Onafhankelijke-K”. Drie programmapunten: een stadsgevangenis in Kortrijk, een open stadsboekhouding en daling van de aanvullende personenbelasting van 7,9 naar 4 procent.

Kortrijkwatcher zal van al die programma’s de meest markante of verrassende punten publiceren. Dat is een service voor onze lezers.
Soms is het ook van belang te weten wat er niet voorkomt in het programma van een bepaalde partij. Voor de CD&V bijvoorbeeld is de installatie van camera’s op publiek domein niet opgenomen in de lijst met 7 prioriteiten.