De Kortrijkse schuld (1)

Als het effe kan laat onze nieuwe burgemeester via de pers al geruime tijd aan de bevolking weten dat Stad Kortrijk worstelt met een schuld (tekort) van 11 miljoen euro. Vincent Van Quickenborne wil hiermee omfloerst duidelijk maken dat de nieuwe tripartite VLD, N-VA, SP.a een bezuinigingsoperatie zal uitvoeren. (Zonder inspraak van de bevolking.)

Maar vanwaar komt dat bedrag van 11 miljoen? Dat slaat op het verschil tussen de ontvangsten en uitgaven in de gewone dienst. Voor dit jaar wordt dit negatief resultaat geraamd op welgeteld -11.220.632 euro. Maar als men de uitkomsten van vorige jaren erbij betrekt is het algemeen begrotingsresultaat nog net positief: +386.539 euro.
Er is ook nog zoiets als de buitengewone begroting. Hier bedraagt het geraamd negatief resultaat voor het eigen dienstjaar -341.429 euro. Maar aangezien nogal wat geplande investeringen in het verleden niet werden uitgevoerd komen we uiteindelijk aan een positief algemeen begrotingsresultaat van +1.515.930 euro.

Op de eerste gemeenteraad met de nieuwe coalitie stelde de CD&V-fractieleider Hannelore Vanhoenacker dat het nieuwe schepencollege budgettair een gezonde stad in handen krijgt, “wat sommigen ook mogen beweren”.
Hierna zal kortrijkwatcher nu een keer niets beweren, maar gewoon uitpakken met “facts” en vooral “figures”.

(Wordt vervolgd…)