Over de spanningen binnen de tripartite

Peter Lanssens, de best geïnformeerde reporter van “Het Laatste Nieuws” gewaagt vandaag voor het eerst over de perikelen binnen de nieuwe coalitie VLD, N-VA en SP.A.
Hij heeft blijkbaar opnieuw de N-VA-schepen van Financiën Catherine Waelkens aan de praat gekregen. Zij steunt warempel partijgenoot-raadslid Steve Vanneste die onlangs is geschorst door de nationale partijleiding omdat hij openlijk kritiek geeft op zijn partij. Raadslid Vanneste is tegelijk ook voorzitter van de gemeentelijke vzw Stedelijke Musea en kan al geruime tijd niet meer door één deur met de N-VA schepen van Cultuur An Vandersteene.

Vanneste wordt morgen op het matje geroepen voor de tucht- en verzoeningscommissie van zijn partij en men vreest dat hij zal geroyeerd worden. Schepen Waelkens waarschuwt: “Als we al onze jonge mensen op deze manier buiten duwen, zal het snel voorbij zijn met de N-VA.”
En de schepen verwijst hierbij naar haar eigen “gewetenskwesties” (sic) binnen het schepencollege. Hoe zij het bijvoorbeeld totaal oneens was met de beslissing van SP.A-schepen en OCMW-voorzitter Philippe De Coene om de voormalige tapijtenwinkel Gheysens in de Doorniksestraat om te turnen tot onder meer een sociaal volksrestaurant. Een peperdure investering waarbij zij onder druk van haar partij gedwongen werd om die goed te keuren.

Het is overigens algemeen gekend dat de schepen van Financiën overhoop ligt met meer in het bijzonder collega De Coene. Op allerhande vergaderingen en recepties steekt zij het niet onder stoelen of banken dat naar haar mening de tripartite aan potverteren doet. En zij kan zelfs uiterst moeilijk verbergen dat ze geen al te hoge dunk heeft van de prestaties en de kennis van haar partijgenoten binnen het schepencollege. Meer speciaal An Vandersteene moet het dan ontgelden.

Binnen het schepencollege rommelt het meer dan we weten. (En de pers Рzeker (LPS) Рw̩̩t er meer over, maar vertelt het niet.)
Zo zijn er waarlijk schepenen-coalitiepartners die nu minder en minder schoorvoetend openlijk toegeven dat er met de schepen van Cultuur en Sport eigenlijk geen land valt te bezeilen. En naar verluidt heersen er nu ook irritaties over de cumul van de burgemeester als parlementslid (voorzitter van de commissie Sociale Zaken), een cumul die hem als Kortrijks burgemeester teveel zou in beslag nemen.