Geen gemeenschappelijk kantoor voor lokale en federale politie

Dit is de kop van een lang artikel in de regionale editie van “Het Laatste Nieuws” van vandaag (pag.18).
De tripartite heeft het plan van voormalig burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V) om een nieuw politiekantoor te bouwen op Kortrijk-Weide voor zowel de lokale politie VLAS als de federale politie (en nog veel meer!) opgeborgen.
Huidig burgemeester Vincent Van Quickenborne (VLD) wil straks (2018) politiediensten een onderkomen bezorgen in een oud schoolgebouw van de hogeschool West-Vlaanderen (campus Hiepso) in de Renaat De Rudderlaan (achter het café Pirroen).

De krant HLN meldt vandaag dus dat de federale politie geen intrek zal nemen in dat nog om te HERbouwen pand.
De lezers van deze elektronische krant ‘Kortrijkwatcher” weten dit al sinds 5 maart van dit jaar.
Onze kop luidde toen: “Federale politie doet niet mee met het plan Q voor een nieuw politiegebouw”.

De voltallige redactie van deze KW baseerde zich toen in het stuk op het antwoord van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon op een parlementaire vraag van Kamerlid en gemeenteraadslid Roel Deseyn (CD&V).
Minister Jambon: “De Regie der Gebouwen heeft nu de intentie om de bestaande site (de vroegere Rijkwachtkazerne dus) van de Federale Politie te herinrichten.” (Dit is al per brief aan Stad medegedeeld op 20 september 2013!)

Verklaring

Dit alles gezien “de eenzijdige opzegging” door Stad van de samenwerkingsovereenkomst van januari 2008. Die samenwerkingsovereenkomst (tussen stad, het SOK, VLAS en de federale politie) sloeg op de bouw van een nieuw gemeenschappelijke politiegebouw op Kortrijk-Weide. Er was toen overeengekomen dat de Regie der Gebouwen voor 30,92 procent zou tussenkomen in de kostprijs en ook de huur zou betalen voor het gebruik der lokalen.

We zijn die federale financiële deelname van de Regie nu kwijt. De lokale politie VLAS zal nu moeten opdraaien voor de totale kostprijs van de aankoop en verbouwing. (Dat staat dan weer niet in de gazette.)

P.S.
De gazet HLN heeft het vandaag nog over de kostprijs van het schoolgebouw van HOWEST.
Over een vergelijking tussen de kostprijs per m² van het geplande gebouw op Kortrijk-Weide en het pand in de Drie Hofsteden heeft kortrijkwatcher het ook al meer pertinent gehad op 2 en 3 juni 2014. Tik eens op de zoekmachine rechts boven het woord ‘taqiyya’ in.